Coll de ses Cases de Neu

Horské sedlo v pohoří Tramuntana na Mallorce. Překrásná túra, vynikající rozhledy.


Coll de ses Cases de Neu je vysoko položené horské sedlo v pohoří Tramuntana na Mallorce. Leží na dálkové trekkové trase GR 221, která prochází pohořím v délce cca 120 km. Lze ji absolvovat za 6 - 8 dní. 

Pro půl až jednodenní výšlap se značným převýšením můžete zvolit cestu z Llucu do tohoto sedla, můžete ji o něco zkrátit, pokud za start zvolíte osadu Son Massip s parkovištěm (39°49'17.761"N, 2°52'10.121"E) anebo prodloužit, pokud chcete zdolat vrchol Puig de Massanella. 

Hlavní hřeben pohoří Tramuntana prochází nad městem Lluc v podobě dlouhé, strmé linie. Tvořen je výhradně masívními vápenci, ve kterých jsou jen místy vyvinuty krasové jevy. Při plánování túry je třeba vzít v úvahu, že převýšení mezi Llucem a osadou Son Massip je 200 metrů, odtud vás čeká dalších asi 500 m převýšení. Přesto pokládáme túru za vhodnou pro turisty-začátečníky, nejsou na ní nebezpečná místa a už vůbec ne místa jištěná umělými pomůckami. 

Z Llucu a pak nad osadou Son Massip cesta vede v povlovném stoupání dubovým lesem. Ve dvou místech se kroutí mezi kamennými zbytky dávných staveb. Od konce vozové cesty (39°49'0.577"N, 2°51'38.691"E) se sklon výstupu mění na příkrý. Mallorští stavitelé tady předvedli úžasné dílo. Stezka v úseku dlouhém asi 1,5 km šplhá v nejpříkřejším stoupání, klikatí se a je přitom vzorně vybudována z kamenů kladených nasucho, často s obrovitými opěrnými zdmi. Takto se turista dostane až nad hranici lesa na krasovou planinu, kde se sklon mění na povlovný a stezka se vine travnatými loukami. Na rozcestí k bývalému domu Casa de Neu d´en Galileu se směr prudce z dosavadního k západu na směr k jihovýchodu. Vystoupáte do 1150 m.n.m. a pak mírně klesáte do sedla Coll se ses Cases de Neu. 

Nad hranicí lesa se otevírají fantastické rozhledy do hor, mj. na nejvyšší horu Mallorky Puig Major (1436 m.n.m., který není pro turisty přístupný, protože se nachází ve vojenském prostoru) a na moře vzdálené odtud asi 5,5 km a přitom v obrovském převýšení přes 1100 metrů. Ze závěrečného sedla je vidět také mj. hora Puig de Massanella (1365 m.n.m.), kam stezka míří dále. Ze sedla Coll de ses Cases de Neu trvá výšlap ještě více než 1 hodinu. My jsme se při redakční návštěvě museli vrátit zpět, snad někdy výstup budeme moci popsat celý. 


Viz též:

GR 221: Informace (cestujsemnou.cz), 19. 2. 2022


Umístění

GPS souřadnice

39°48'48.397"N, 2°51'40.222"E

Adresa

Lluc 07315

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1130 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst je Inca. Jedou sem vlaky např. z Palmy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Inca jedou do Llucu autobusy č. 312. U osady Son Massip zastávka není. 

Příjezd osobním autem, parkování

Podle našeho názoru je nejlepším místem k začátku túry kamenito-hliněné parkoviště u osady Son Massip. Jen potom musíte podle mapy najít trasu GR 221, které přímo osadou ani kolem parkoviště nevede. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme vyložit účastníky akce u osady Son Massip a jet parkovat do Llucu. Také můžete nechat lidi z autobusu vystoupit z vozu, vzít je na přechod pohoří s výstupem na Puig de Massanella a řidiče poslat, aby čekal na parkovišti u pramenu font des Noguer (39°47'13.716"N, 2°47'57.815"E). Asi 14 km, téměř 6 hodin chůze. 

Přístup pěšky

Celá cesta z Llucu do sedla Coll de ses Cases de Neu a ještě dál je značena jako GR 221. Je to hřebenovka celým pohořím Tramuntana. Značení je oproti českým zvyklostem nedostatečné zvláště v partiích na krasové planině, kde je třeba sledovat směr vyšlapané pěšinky. Dokážeme si představit, že v mlze tady může být s orientací problém. 

Úseky a časy: 

Lluc - Son Massip, rozc.: 2 km, převýšení 200 m, nahoru 45 min., zpět 30 min. 

Son Massip, rozc. - Coll de ses Cases de Neu, 4 km, převýšení 485 m, nahoru 2:10 hod., zpět 1:15 hod.

Pokračování na vrchol Puig de Massanela ještě sestupem dolů a pak výstup, ještě o něco více než 1 hodina.

Příjezd na kole, parkování kol

Výjezd po stezce nahoru je pro cyklisty nezvládnutelný, sjezd dolů je jen pro velmi trénované borce. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stezka není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu