Cap de ses Salines

Nejjižnější bod Mallorky


Nejjižnějším bodem Mallorky je mys Cap de ses Salines s nízkým, skalnatým pobřežím, bez obydlených míst. Jedinou stopou civilizace je tu maják s provozními budovami a silnice, která slepě končí u plotu ohraničujícího prostor majáku. 

Proč je v letní sezoně mys obležen automobily tak, že příchozí návštěvníci překonávají vzdálenost až 1 km, aby se k mysu dostali? Odpověď najdete v následujícím textu. 

Na skalnatém pobřeží se sice dá koupat, ale jen velmi omezeně. Rozhodně to například není potěšení pro děti. Od majáku se otevírá hezký pohled na ostrovy Conills (11 km vzdálený) a Cabrera (14 km). Maják je krásnou stavbou historicky šestou v pořadí, první tady začal lodím ukazovat cestu již r. 1863, solární napájení zajišťuje majáku elektrickou energii od r. 1980. 

Část návštěvníků přichází na mys pozorovat ptáky při tahu, to ale bývá na jaře a na podzim. V létě je důvod jiný. 

Kouzlem mysu je jeho "divokost". Mořské vlny bičují skály, vítr tady může docela pěkně fičet, takže si přijdou na své milovníci přírody a dalekých rozhledů. Neruší tu žádná diskotéka, bar, restaurace, jen někdy se na skalách objeví troufalý prodavač zmrzliny, který svůj mrazák musí napájet dieselagregátem. 

V kamenných prohlubních na pobřeží lze pozorovat vodu, kterou sem vrhly vlny. Ve vedru se odpařila a na dně zůstala jen sůl. Lepší přírodní důkaz slanosti mořské vody neexistuje.

Když se ale podíváte na množství aut, které u mysu lidé nechali a spočítáte na prstech jedné ruky návštěvníky nejjižnějšího bodu Mallorky, zprvu nepochopíte, kam se všichni poděli. Konečně prozradíme odpověď na úvodní otázku. 

Hlavním kouzlem celého ostrova je moře a koupání v něm a nejjižnější bod není výjimkou. Stačí ze silnice jít podél majáku na skály, pokochat se pohledem a zamířit vpravo k severu pobřežní pěšinou. Půjdete asi 30 minut a dojdete k odlehlé, ale nádherné písčité pláži Caragol. Je asi 500 m dlouhá, 50 m až 60 m široká. Co uvidíte? Tyrkysové moře, pozvolný vstup do vody vhodný pro děti, ale žádné civilizační vybavení - sprchy, občerstvení, půjčovny slunečníků. Všechno (hlavně pitnou vodu) si musíte přinést. Vedle pláže se rozkládá rozsáhlá oblast písečných dun, zčásti porostlých vegetací, některé jsou zarovnané zemědělským využíváním. 


Podle:

Cap de Ses Salines :: Jan-k-celis (webnode.cz), 22. 2. 2022

Poloha a cesta k pláži, služby, děti a okolí (mallorca-web.cz), 22. 2. 2022



Umístění

GPS souřadnice

39°15'53.329"N, 3°3'12.674"E

Adresa

Santanyí 07650

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 10 m.n.m.
Základní číselné údaje
Maják na mysu byl zprovozněn r. 1863.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte z Palmy do obce Campos autobusovou linkou 503 a zde přestupte na bus č. 517. Vystupte v Ses Salines u bývalé botanické zahrady. Zastávka se přesně jmenuje Ses Salines, Ses Creus.  Dál musíte pěšky. 

Příjezd osobním autem, parkování

K majáku lze dojet po úzké slepé silnici. Na jejím konci ale není žádné parkoviště, na boční polní cesty se vjet nemůže, a proto auta parkují na okraji silnice. Musíte přitom dávat hodně velký pozor, abyste při parkování neodřeli spodek auta a abyste nespadli kolem do strouhy u okraje vozovky. Může se Vám stát, že budete parkovat ve značné vzdálenosti od majáku. K pláži Caragol nevede už žádná silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S autobusem k majáku nejezděte. Na konci silnice není možnost otáčení. 

Přístup pěšky

Pokud byste chtěli k majáku např. ze Ses Salines přijít pěšky, pak to lze jedině po silnici. Abyste mohli u majáku dojít k vyhlídkovému místu, musíte se u plotu dát po jeho pravé straně. Od majáku k pláži Caragol vede přírodní stezka. 

Příjezd na kole, parkování kol

K majáku se dostanete po silnici na jakémkoli typu kola, k pláži Caragol jedině na horském kole.

Poznámky pro vozíčkáře

Od auta se dostanete jen k majáku, další postup už pro vozíčkáře není možný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu