Coll de Sóller

Historicky a dopravně důležitý průsmyk na severozápadě Mallorky


Mezi městy Palma a Sóller na Mallorce se příroda postarala plánovačům dopravních cest o významnou překážku. Města odděluje vysoké pohoří Tramuntana, též nazývané Serra de Tramuntana nebo místně podle významné hory Serra de Alfábia. Prašná silnice vedla přes průsmyk Coll de Sóller o nadmořské výšce 497 metrů. To sice není závratné číslo, ale pro dopravu zvířaty to znamenalo opravdu komplikaci. 

Roku 1912 pod průsmykem byl proražen tunel pro železnici, takže nákladní doprava průsmykem ustala. Silnice byla vyasfaltována, přesto představovala pro spojení dvou velkých center průmyslu a cestovního ruchu nadále významnou překážku. 

Silniční tunel pod průsmykem byl zprovozněn až roku 1997. Jeho délka je 3023 m. Projede jím okolo 7 700 vozidel denně. Protože se za průjezd tunelem platilo mýtné, ne všichni řidiči jeli přímou trasou. Po protestech obyvatel bylo mýtné roku 2017 zrušeno a připomínají ho jen zbytky mýtných bran u obou portálů.

Od r. 2017 klikatou silnicí průsmykem jezdí jen turisté a nadšenci. Téměř v nejvyšším bodě se můžete občerstvit v restauraci a kochat se dalekým výhledem k Palmě. Nebo můžete obdivovat staré terasy s olivovníkovými sady. Silnice průsmykem je sice velmi klikatá, ale vzorně udržovaná a slouží jako rezerva pro případ havárie v tunelu. 

Při jízdě průsmykem dávejte pozor na volně pobíhající ovce a kozy. 

Podle:

Túnel De Sóller (Palma De Mallorca) - YouTube, 10. 3. 2022


Umístění

GPS souřadnice

39°43'51.106"N, 2°41'10.654"E

Adresa

Bunyola 07193

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
497 m.n.m.
Základní číselné údaje
Trasa autem serpentinami přes Coll de Sóller měří 11 km. Tunel pod průsmykem je dlouhý 3023 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Pod průsmykem Coll de Sóller vede železniční trať Palma - Sóller, která ale nemá v jeho blízkosti rozumně použitelnou zastávku, která by mohla posloužit např. jako výchozí pro túry po hřebeni. Pro úplnost dodáváme, že jižně od průsmyku je nebližší žst Bunyola a severně od něj zastávka Mirador del Pujol d´en Banya.



Příjezd jinou hromadnou dopravou

Průsmykem nevede žádná místní autobusová linka. U severního portálu tunelu zastavují autobusy jen v letní polovině roku. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zastavit a zaparkovat lze na malém parkovišti přímo v průsmyku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta.

Přístup pěšky

Průsmykem nevede žádná značená turistická stezka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Průsmyk je výzvou pro cyklisty zdolávající horské silnice. 

Poznámky pro vozíčkáře

Při příjezdu autem se můžete v blízkosti parkoviště celkem bez problémů pohybovat. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu