Zřícenina tvrze Štěměchy

Zbytky středověké stavby v obci na Třebíčsku


V obci Štěměchy, která se nachází na Třebíčsku při silnici I/23 Brno - Telč - Jindřichův Hradec, jsou zachovány zbytky tvrze, kterou místní využívají jako místo pro setkávání pod širým nebem.

První zmínka o vsi Štěměchy se objevuje v listině z r. 1279. Mezi svědky je vyjmenován Cuzkraj ze Štěměch. První zprávu o tvrzi, kdy ji podle jedné z našich podkladových publikací vlastnil Adam ze Štěměch, známe až z r. 1378, ale asi vznikla jž dříve. Tehdy se podle naší druhé podkladové publikace v záznamech praví, že tvrz Jan Tluksa postupuje Hechtu z Rosic. jiné Tento rod pak vlastnil tvrz až do poloviny 15. století. 

Za neklidné doby krále Václava IV. r. 1409  Hynek z Valdštejna tvrz pobořil, což víme díky tomu, že se objevuje zápis ze soudu, kde žalobcem byl Václav Hecht z Rosic. Tvrz ale potom Hecht nejspíše obnovil, protože ve druhé polovině 15. století se sídlo v písemných záznamech objevuje. Patřila tehdy vladykům z Miličína. Pak byla dobyta uherskými vojsky, která ji Přibíkovi z Miličína vrátila až r. 1486. Pak roku 1505 tvrz přebírají Brtničtí z Valdštejna, kteří ji připojují k panství Brtnice a nechtějí ji mít jako rodové sídlo. Tím Štěměchy ztrácejí význam a tvrz rychle chátrá.

Na východním okraji Štěměch je částečně zachováno tvrziště o průměru asi 45 m, dva bývalé vodní příkopy a zbytky zdiva. Do středu tvrze místní nechali ze strany od obce postavit lávku a chodí sem na různá kulturní setkání. 

Skupina 10 stromů na tvrzi byla roku 1982 prohlášena za památnou. Roste tu 5 dubů letních, 2 lípy srdčité a po jednom exempláři jilm horský, javor klen a olše lepkavá. 

Podle:

Štěměchy (tvrz) – Wikipedie (wikipedia.org), 4. 8. 2022

Památné stromy (nature.cz), 4. 8. 2022

Hosák, L., Zemek, M. a kol. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, Svoboda Praha, s. 223

Nekuda, V., Unger, J. (1981): Hrádky a tvrze na Moravě, Blok Brno, s. 280



Umístění

GPS souřadnice

49°11'30.735"N, 15°43'0.659"E

Adresa

Štěměchy 675 27

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Štěměchy
Základní číselné údaje
Tvrz se písemně uvádí poprvé r. 1378.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Stařeč. Je na trati Okříšky - Znojmo. Odtud se na rozhlednu můžete vypravit  částečně po modré značce, v závěru neznačenými polními cestami.

Nebo můžete cestovat do Třebíče na trati Jihlava - Brno, zde přejít na autobusové nádraží a dojet do Štěměch autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší autobusová zastávka je v obci Štěměchy. Zastavuje zde dálkový autobus Brno - České Budějovice (ten jezdí celotýdenně) a v pracovní dny místní linky, např. Třebíč - Telč. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v těsné blízkosti tvrze. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus musí parkovat uprostřed obce. Ke tvrzi nejezděte, neotočili byste se. 

Přístup pěšky

Ze Stařeče, žel. st..: nejdříve k Čechočovicům po silnicích na sever, po silnici jižně od Čechočovic na západ, pak po modré značce stále na západ a v lese na křižovatce 49°11'1.889"N, 15°44'9.617"E přejít na lesní cestu směr severozápad. Celkem asi 9 km. 

Přes Štěměchy turistické značky nevedou. Pokud tady vystoupíte z autobusu nebo z auta, tvrz snadno najdete na východním okraji obce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Tvrz je dobře dostupná na kole. Při plánování výletu ale doporučujeme vyhnout se silnici I/23. Je velmi úzká a dost frekventovaná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Tvrz je pro vozíčkáře, kteří přijedou autem, dobře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu