Lávka Velké Moravy

Novodobé přemostění pro chodce a cyklisty mezi Mikulčicemi a Kopčany


Mezi slovenským a moravským břehem řeky Moravy v oblasti archeologických nalezišť u Mikulčic dlouho chybělo přemostění říčního koryta. Oblast, která má pro Slovensko a Česko hluboký dějinný význam z období Velkomoravské říše, se konečně důstojného dopravního propojení dočkala r. 2019. 

Lávka Velké Moravy určená pro provoz pěších a cyklistů spojuje moravskou obec Mikulčice a slovenskou obec Kopčany. V Česku je na pravém břehu prvořadým zájmem návštěvníků slovanské hradiště v Mikulčicích, na levém, slovenském břehu turisty láká magická atmosféra u kostela sv. Margity Antiochijské v polích severně od Kopčan. 

Lávka byla plánována od roku 2006, otevřena byla r. 2019. Zkrátila cestu mezi oběma jmenovanými památkami o 10 km a umožnila pěším i cyklistům plánování bohatšího spektra výletů po obou stranách hranice. Lávka měří na délku 143 m, je široká 5 m a na nejvyšším místě se mostovka klene 9 m nad hladinou. Ocelový výrobek má mostovku potaženu betonem a zavěšenu na horním oblouku. V betonu jsou umístěny zajímavé motivy inspirované regionem a dějinami. 

Název lávky vybrali lidé z Česka i Slovenska v anketě na sociálních sítích. Hlasovali dvoukolově, do finále se po prvním kole dostaly názvy Lávka Velké Moravy a Lávka svaté Markéty, přičemž první název v Česku volilo 86% respondentů a a na Slovensku 79 % hlasujících. 

Stavba byla financována z 85 % z programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika, zbytek ze státních a z krajských rozpočtů. Utraceno bylo téměř 3,8 mil. euro. 




Podle:

Lávka Velké Moravy – Wikipedie (wikipedia.org), 14. 3. 2022


Umístění

GPS souřadnice

48°47'48.809"N, 17°5'28.487"E

Adresa

Mikulčice, Kopčany 696 19, 908 48

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mikulčice, Kopčany
Nadmořská výška
160 m.n.m.
Základní číselné údaje
Lávka je dlouhá 143 metrů, široká 5 metrů. Její výška nad vodní hladinou je 9 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Na Slovensku: jeďte do žel. zast. Kopčany na trati Kúty - Holíč - Skalica.

V Česku: jeďte do žst Lužice na trati Břeclav - Přerov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na Slovensku: jeďte do zastávky Kopčany, Moravská.

V Česku: jeďte do zastávky Mikulčice, obecní úřad. N+které autobusové spoje linky Břeclav - Hodonín zajíždějí k hradišti Mikulčice. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na Slovensku: auto zanechte v obci Kopčany (ul. Marxova)

V Česku: auto zanechte na parkovišti u archeologického naleziště Mikulčice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd osobním autem.

Přístup pěšky

Z Kopčan: jděte z ul. Marxovy pěšinou k severu asi 1 km. Po prohlídce kostela sv. Margity Antiochijské jděte po modré značce k lávce. Velkou část cesty budete absolvovat po asfaltové cyklostezce. 

Z Mikulčic, od archeologického naleziště: asi 1,5 km po modré značce, mj. přes řeku Moravu po Lávce Velké Moravy.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. Po obou březích Moravy vedou štěrkové nebo asfaltové cyklotrasy. Zajímavá cesta je např. z Hodonína po slovenském břehu. Dojem je celkově poněkud zhoršen tím, že Morava má v této oblasti regulovaný, pohledově nikoli zrovna příjemný tok. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud si vezmete doprovod, pak se k lávce docela dobře dostanete z Kopčan. Od archeologického naleziště Mikulčice přístup spíše nedoporučujeme. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu