Mirador ses Barques

Krásné vyhlídkové místo nad městem Sóller na Mallorce


Město Sóller na severozápadě Mallorky je ze tří stran obklopeno horami. Do nich vedou kromě turistických stezek i silnice. Jedna z nich míří k východu až severovýchodu do srdce pohoří Tramuntana a na křižovatku u vesnice Lluc. Jízda po ní patří k největším mototuristickým zážitkům v Evropě. 

Ve směru jízdy od Sólleru se první zajímavé místo objeví po 6,7 km jízdy. Serpentinami k němu vystoupáte 400 výškových metrů. Poznáte ho snadno podle parkovišť na obou stranách vozovky. Vyhlídka neboli Mirador ses Barques nabízí velmi zajímavé pohledy jednak na moře i pevninu v okolí přístavu Sóller a jednak na hlavní hřeben pohoří Tramuntana. Jak už je na Mallorce zvykem, téměř každé krajinářsky hodnotné místo dosažitelné autem je využito i komerčně. Posezení v restauraci na Mirador ses Barques je příjemné. 

Pozn. Naše fotografie jsou silně ovlivněny obrovským oblakem písku ze Sahary, který kolem 10. 8. 2021 při naší redakční návštěvě pokryl celý ostrov. 


Umístění

GPS souřadnice

39°47'27.382"N, 2°43'29.004"E

Adresa

Sóller 07100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
400 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. ze žst Palma. Nádraží je jediné z dopravního uzlu na Plaça d´ Espanya situováno na povrchu. Nádraží v Sólleru se nachází velmi blízko centra. Z města lze pak vyrazit pěšky k severu na vyhlídku po turistických stezkách. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

U vyhlídky není žádná autobusová zastávka. Po silnici Sóller - Lluc nevede žádná autobusová linka. Z Palmy se dostanete nejvýše do Sólleru (linka 204), pak můžete pokračovat linkou 232 do Fornalutxu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště je v těsné blízkosti vyhlídky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště je v těsné blízkosti vyhlídky. 

Přístup pěšky

Pěšky se na vyhlídku můžete dostat buď ze Sólleru nebo z Fornalutxu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda po silnici Sóller - Lluc je velkou výzvou pro cyklisty - silničáře a milovníky hor. U vyhlídky Mirador ses Barques doporučujeme dát si pauzu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka není pro vozíčkáře kvůli několika schodům dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu