Tunel de la Serra de Son Torrela

Krátká podzemní stavba na vysokohorské silnici na Mallorce


Pohoří Tramuntana na Mallorce dosahuje největších nadmořských výšek mezi městem Sóller a obcí Lluc. Vápencovými horami vede silnice, jejíž stavitelé museli hlavní hřeben překonat tunelem. S jeho realizací si moc hlavu nelámali, masív proťali přímo a pevnou horninu jen rozstříleli trhavinami. Tunel postrádá jakékoli ostění, má podobu jen provrtané skály, je spoře osvětlen. Protože široko daleko není jiná komunikace, mohou tunelem projet jakékoli dopravní prostředky, tedy mj. i cyklisté. 

U severozápadního portálu lze při jízdě autem zastavit a pohlédnout do krajiny z vyhlídky (miradoru). Zastavit lze i u jihovýchodního portálu, ale tam rozhled není tak úžasný. Hlavně uvidíte menší vodní nádrž zásobující Mallorčany pitnou vodou.. 

Při pohledu na mapu vás bude možná lákat výstup nebo výjezd na nejvyšší horu Mallorky Puig Major. Až na vrchol vede z jedné křižovatky u tunelu silnice. Jenže si musíte nechat zajít chuť. Puig Major je vojenským prostorem a do jeho širšího okolí má civilní veřejnost vstup zakázán. 

Pozn. Naše fotografie jsou silně ovlivněny obrovským oblakem písku ze Sahary, který kolem 10. 8. 2021 při naší redakční návštěvě pokryl celý ostrov. 


Umístění

GPS souřadnice

39°47'21.715"N, 2°46'34.809"E

Adresa

Fornalutx, Lluc 07109

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
950 m.n.m.
Základní číselné údaje
Tunel je dlouhý asi 400 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. ze žst Palma. Nádraží je jediné z dopravního uzlu na Plaça d´ Espanya situováno na povrchu. Vystupte v Sólleru. Nádraží v Sólleru se nachází velmi blízko centra. Dál se ale veřejnou dopravou nedostanete, směrem na Lluc nevede žádná autobusová linka. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici Sóller - Lluc nevede žádná autobusová linka. Z Palmy se dostanete nejvýše do Sólleru (linka 204), pak můžete pokračovat linkou 232 do Fornalutxu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Tunelem pojedete po 15 km jízdy od Sólleru nebo po 17 km jízdy od křižovatky u Llucu. Na parkoviště u vyhlídky u severozápadního portálu tunelu se vejdou asi 3 auta. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro jízdu autem. Na parkoviště u vyhlídky u severozápadního portálu tunelu se s busem nevejdete. 

Přístup pěšky

Horami a údolími jižně od tunelu vede turistická trasa GR 221 (hlavní hřebenovka pohořím Tramuntana)

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice Sóller - Lluc i s tunelem patří k nejhodnotnějším cyklistickým zážitkům na Mallorce. Jen je třeba na ni mít určitou trénovanost, dost sil a zásobu pitné vody s sebou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka u tunelového portálu  je pro vozíčkáře dobře přístupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu