Muzeum Es Baluard v Palmě

Vysoce ceněná a hojně navštěvovaná sbírka umění v hlavním městě Mallorky

Kontaktní informace

+34 971 908 202
Oficiální stránky
tenda@esbaluard.org

Ve městě Palma na ostrově Mallorka je na území bývalých městských hradeb postaveno muzeum moderního umění, které se celým názvem jmenuje Es Baluard Museu d´Art Contemporani de Palma, případně kratšími i delšími názvy, které z "hlavního" pojmenování vycházejí. 

Hradby kolem města byly postaveny již v 9. století dle projektu muslimských architektů, kteří do nich po 35 metrech vkládali věže. U městských bran tehdy byla tržiště a místa k pohřbívání mrtvých. Brána v oblasti dnešního muzea se nazývala Bab al-Jadid. Arabská nadvláda skončila r. 1229 a nastal renesanční rozvoj města. 

Renesanční hradby obklopovaly město Palma až do začátku 20. století. Jejími součástmi byly mj. bašty. Jedna z nich, Sant Pere, pochází z poslední čtvrtiny 16. století. Její strategická poloha nad přístavem a neobyčejně gigantické rozměry ji předurčily k tomu, že v ní byla umístěna prestižní dělostřelecká škola. Tento účel plnila až do r. 1952, kdy ji kupuje soukromý majitel. Netajil se s plány hradby a baštu zbořit a na obvodu města postavit nové budovy. Dokonce na některých místech nechal zahájit demolice. Jenže jeho úmysl narazil na odpor veřejnosti, která dosáhla prohlášení hradeb za památkový soubor. Roku 1965 se začalo s plánováním rekonstrukce, v 80. letech se začalo s vyvlastňováním. Roku 1997 hradby kupuje město Palma. Naplánovalo tu stavbu muzea. Pod projektem jsou podepsáni Lluis Garcia-Ruiz, Jaume Garcia-Ruiz, Vicente Tomás a Ángel Sánchez Cantalejo. Budova byla otevřena r. 2004. 

Při stavbě učinili mnoho objevů archeologové. Nalezli například dva hroby z muslimské doby, z čehož usoudili, že tento prostor sloužil jako nekropole. Také byla znovuobjevena cisterna Aljub na sladkou vodu původem z roku 1640. 

Muzeum je budovou, která přitahuje pozornost odborníků i laiků. Málokde v Evropě je harmonicky sladěna stará zástavba s moderními prvky. Muzeum přitom renesanční hradby citlivě doplňuje a neruší je, přestože jako vůdčí materiál je použit pohledový beton, velkoplošné sklo a obří dekorativní prvky z oceli. Na výšku je budova muzea docela skromná, má jen tři podlaží a nikde "drze" nepřevyšuje starou zástavbu. Všechny vůdčí linie stavby jsou rovné.  Na několika místech lze po rampách nebo po schodech vylézt na hradby nebo na střechu a kochat se pohledem na přístav nebo na blízkou katedrálu. Z teras lze kolem období zimního slunovratu (18. - 24.12.) pozorovat východ Slunce, jehož paprsky prostupují kruhovým oknem na nedaleké katedrále a promítají se na fasádu muzea. 

Před vchodem do muzea architekti realizovali velké "náměstí" vhodné na procházky či k posezení. Cisternu nechali zrekonstruovat. Dnes je z ní prostor pozoruhodný starými klenbami a vynikající akustikou. Opravy se také dočkaly krásné arkády ve venkovních prostorách. 

Sbírka muzea obsahuje více než 780 děl datovaných od konce 19. století do současnosti, především z Baleárských ostrovů. Uvidíte díla malířů, sochařů, ale také fotografie, video, instalace a prostorové práce z papíru. Kolekce vzniká a stále se obnovuje nákupem nebo darem od umělců nebo jejich dědiců. Kromě stálé expozice muzeum pořádá příležitostné výstavy. Pokud se chcete detailně seznámit se jmény zastoupených umělců a s časovými obdobími, kdy tvořili včetně umělců současných, podívejte se na stránky muzea

Otevírací doba: Út-So 10-20, Ne 10-15

V pondělí zavřeno.

Základní vstupné je 6 euro + vstupné na aktuální výstavu je 4 euro. Různé věkové  a profesní kategorie mají vstup zdarma. Stav roku 2021. 

Podle:

Návštěva - Es Baluard Museu, 30. 3. 2022


Umístění

GPS souřadnice

39°34'12.819"N, 2°38'27.895"E

Adresa

Plaça de la Porta de Santa Catalina 10
Palma 07012

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
10 m.n.m.
Základní číselné údaje
Muzeum Es Baluard zaujímá plochu asi 5000 metrů čtverečních, z toho polovina slouží výstavám. Bylo otevřeno r. 2004.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky do Palmy přijíždějí ze tří směrů, vždy přijedete na stanici, která je konečnou (koleje dál nevedou). Je umístěna na Plaça d´ Espanya. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud na Mallorce budete využívat veřejnou dopravu, pak při příjezdu do Palmy z jiných míst ostrova dojedete na Plaça d´ Espanya. Pak do centra můžete jít pěšky, k muzeu Es Baluard je to asi 1,3 km, nebo využijte hustou síť autobusových linek. Vystupte na zastávce Es Baluard nebo na trochu vzdálenější Argentina - Sa Feixina. Viz též Linky a jízdní řády - EMT Palma

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování je možné např. v podzemním parkovišti na Plaça d´ Espanya (nebo jinde v podzemí, kde je zrovna volno) nebo na povrchovém i podzemním parkovišti u přístavu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy v Palmě v naší redakci neznáme. 

Přístup pěšky

Muzeum Es Baluard v Palmě najdete snadno. Přístup je od severu z Plaça de Santa Catalina. Náměsti na mapách poznáte podle půdorysu tvaru trojúhelníku. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přístavem a parkem u muzea vedou cyklostezky, ale na jiných místech metropole Mallorky moc přátelská k cyklistům není. Kola doporučujeme uzamknout a hlídat před muzeem. Kdo přijede na kole, má dle webových stránek muzea vstup zdarma, ale doporučujeme si tuto informaci ověřit (stav r. 2022).

Poznámky pro vozíčkáře

Muzeum je dle našeho pozorování bez bariér. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu