Domy v Palmě, ulici carrer de Sant Feliu

Reprezentační prostory paláců v hlavním městě Mallorky jsou často přístupné veřejnosti


Centrum Palmy, hlavního města ostrova Mallorka, je plné přepychových domů či paláců, panských sídel, která mají svůj původ v 16.-18. století. Jsou roztroušena v celém historickém středu, ale jejich zajímavá koncentrace se nachází v úzké ulici Carrer de Sant Feliu. 

Během letní sezony jsou téměř všechny dveře do těchto domů otevřené nebo alespoň odkryté a tak můžete nakouknout dovnitř. V přímé prohlídce vám obvykle zabrání nějaká další překážka, ale části některých paláců slouží jako komerční i nekomerční galerie s volným vstupem. 

Proč byste si neměli nechat carrer de Sant Feliu ujít?

Protože ve velmi krátké ulici uvidíte mnoho specifických venkovních prostor, jimž se zde říká patia (od slova patio). Patio je otevřený (zastřešený nebo nezastřešený) vnitřní prostor španělského domu, obvykle hned první prostor za vchodem. Synonymem může být slovo dvůr nebo atrium. Patia na Sant Feliu mají minimalistické rozměry, jsou vybavena nábytkem nebo truhlíky s květinami. Při nahlížení do domů ale často ani nevíte, zda se díváte do patia nebo do uzavřené chodby. Skoro je to jedno, protože se jedná o zkoumání krásných staveb. 

Pokud majitelé domů mají uvnitř např. galerii a pustí návštěvníky dovnitř, pak se jedná opravdu o nevšední zážitek. 

Některé paláce fungují jako luxusní hotely. Do nich se obvykle dostanete do patia, dále už mohou jen ubytovaní hosté. Anebo si patio můžete prohlédnout jen přes skleněné výplně ve vratech. 


Umístění

GPS souřadnice

39°34'14.047"N, 2°38'42.205"E

Adresa

Palma 07012

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
10 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky do Palmy přijíždějí ze tří směrů, vždy přijedete na stanici, která je konečnou (koleje dál nevedou). Je umístěna na Plaça d´ Espanya. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud na Mallorce budete využívat veřejnou dopravu, pak při příjezdu do Palmy z jiných míst ostrova dojedete na Plaça d´ Espanya. Pak do centra můžete jít pěšky, k muzeu Es Baluard je to asi 1,3 km, nebo využijte hustou síť autobusových linek. Vystupte na zastávce Plaça de la Reina. Viz též Linky a jízdní řády - EMT Palma

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování je možné např. v podzemním parkovišti na Plaça d´ Espanya (nebo jinde v podzemí, kde je zrovna volno) nebo na povrchovém i podzemním parkovišti u přístavu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy v Palmě v naší redakci neznáme. 

Přístup pěšky

Ulici Carrer de Sant Feliu najdete snadno, pokud půjdete z ústředního náměstí Plaça de la Reina nejdříve k severu a pak třetí ulicí vlevo. 

Příjezd na kole, parkování kol

Carrer de Sant Feliu je sice teoreticky sjízdná na kole, ale vzhledem k velkému množství chodců sem také raději jděte pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Carrer de Sant Feliu je pro vozíčkáře dobře dostupná, ale většina z domů s patii má bariérové překážky (prahy a schody).

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu