Banys Àrabs v Palmě

Arabské lázně v hlavním městě ostrova Mallorka


Mallorka, stejně jako mnohé další ostrovy ve Středozemním moři, má bohatou historii. Během ní se tu střídaly vlivy římské, arabské a evropské. V letech 903 - 1229 ostrov patřil Arabům, kteří sem přinesli mj. číslice, medicínu, astronomii, umění lodní navigace, vodní hospodářství a zahradnictví. Hlavním městem muslimské Mallorky byla Medina Mayurqa, dnešní Palma. 

Za 300 let vlády pochopitelně Arabové stihli ostrov pozměnit i stavebně, ale do dnešních dnů se mnoho kompletních památek na jejich umění nezachovalo. Až na jednu výjimku.

Hammams neboli lázeňský dům neboli Banys Àrabs najdete v Palmě v klidné uličce Can Serra asi 200 m východně od katedrály La Seu. Majitelem parní lázně byl patrně velmi zámožný, ale jeho jméno neznáme. Dokonce se autoři turistických průvodců neshodují ani ve století vzniku lázní. Uvádí se 10. nebo 11. století.

Zachovalo se tepidárium čtvercového půdorysu s cihlovou kopulí, která je podepřena 12 sloupy s podkovovitými oblouky. Ty byly nejspíše celé přeneseny ze starořímských staveb, každý je totiž jiný. Ostatně, recyklace Araby přišla zcela určitě levněji než nákup nových surovin. V přilehlé místnosti je valená klenba. 

Pod první úrovní podlahy procházela horká voda a pára, podlaha je dvojitá. V kopuli vidíme pět otvorů, jimiž pára unikala do ovzduší. 

Nesmírně klidným a krásným místem je přilehlá zahrada s kaktusy, palmami, citrusy a dalšími tropickými dřevinami, kde můžete odpočívat a posvačit. 

Když král Jaume I. převzal od Maurů Mallorku, dodržel slib, že tu nechal postavit velkou katedrálu. 

Prohlídku bývalých lázní zvládnete pohodlně do 30 minut, otevřeno je denně Po-Pá 10-18, základní vstupné činí 3 eura. 


Podle:

Palma Arab Baths - Banys Arabs - The Mallorca Insider Guide, 10. 4. 2022

Banys Arabové v Palmě -Navštivte starobylé turecké lázně (accesmallorca.com), 10. 4. 2022

Venue Banys àrabs (illesbalears.travel), 10. 4. 2022


Umístění

GPS souřadnice

39°34'0.409"N, 2°39'3.801"E

Adresa

Carrer de Can Serra
Palma 07012

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Banys Àrabs pocházejí z 10. či 11. století.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky do Palmy přijíždějí ze tří směrů, vždy přijedete na stanici, která je konečnou (koleje dál nevedou). Je umístěna na Plaça d´ Espanya. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud na Mallorce budete využívat veřejnou dopravu, pak při příjezdu do Palmy z jiných míst ostrova dojedete na Plaça d´ Espanya. Pak do centra můžete jít pěšky, k muzeu Es Baluard je to asi 1,05 km, nebo využijte hustou síť autobusových linek. Vystupte na zastávce Església de Sant Francesc. Viz též Linky a jízdní řády - EMT Palma

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování je možné např. v podzemním parkovišti na Plaça d´ Espanya (nebo jinde v podzemí, kde je zrovna volno) nebo na povrchovém i podzemním parkovišti u přístavu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy v Palmě v naší redakci neznáme. 

Přístup pěšky

Od katedrály La Seu se vydejte ulicemi směrem na východ. Spolehlivě vás dovedou směrové ukazatele "Banys Àrabs". Vchod do památky je naprosto nenápadný, při troše nepozornosti branku ve zdi můžete minout. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Banys Àrabs nejsou pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu