Římské lázně Carnuntum

Archeologické naleziště na pravém břehu Dunaje mezi Vídní a Bratislavou


Římské město Carnuntum se mohutně rozvíjelo v prvních stoletích našeho letopočtu na pravém břehu Dunaje mezi dnešní Vídní a Bratislavou. 50 000 obyvatel dodržovalo zdravý životní styl, k němuž patřila očista těla v lázních. Jedny takové můžete v zrekonstruované podobě vidět v rámci placené prohlídky archeoparku v lokalitě u hlavní silnice u dnešního města Petronell-Carnuntum, ale ve starořímských dobách fungovalo lázní ve městě hned několik. 

Jeden z dalších rozsáhlých areálů lázní je odkryt archeology mezi archeoparkem a řekou Dunaj. Naleziště je oploceno a čeká na podrobný průzkum a případné zpřístupnění veřejnosti. Redakci našeho webu nejsou zatím známy bližší údaje o nalezišti (r. 2022).


Umístění

GPS souřadnice

48°6'56.644"N, 16°51'22.063"E

Adresa

Petronell-Carnuntum 2404

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
165 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Petronell-Carnuntum na trati Wien - Wolfsthal. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Petronell Römmerstadt Carnuntum, která je hned u pokladen archeoparku.

Příjezd osobním autem, parkování

U archeoparku se nachází obří parkoviště. Na komunikaci vedoucí od hlavní silnice k odkrytým základům římských lázní je instalován zákaz vjezdu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U archeoparku se nachází obří parkoviště. Na komunikaci vedoucí od hlavní silnice k odkrytým základům římských lázní je instalován zákaz vjezdu. 

Přístup pěšky

Jděte od parkoviště od archeoparku alejí s asfaltovou cestou asi 450 m na sever. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte od parkoviště od archeoparku alejí s asfaltovou cestou asi 450 m na sever. Dunajská stezka (Donauradweg) v úseku Wien - Bratislava vede na opačném břehu Dunaje. Kolem archeoparku ale vede jedna z jejích větví. Území okolo města patří k místům, které lze vzhledem k velkému množství cyklostezek a polních cest označit za ráj pro cyklisty (nikoli ale terénní). 

Poznámky pro vozíčkáře

K lokalitě vozíčkář dojede docela pohodlně od hlavního parkoviště a ani nebude potřebovat doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu