Kostel Panny Marie v Palmě

Katedrála La Seu, nejvýznamnější památka Mallorky

Kontaktní informace

+34 971 713 133
Oficiální stránky
info@catedraldemallorca.org

Kostel Panny Marie v Palmě, hlavním městě španělské Mallorky známý spíše pod názvem Katedrála La Seu je největší a nejhodnotnější památkou ostrova. Mohutné rozměry stavby (délka 121 metrů, šířka 40 metrů, výška lodi 44 metrů)  přesahují rozměry podobných gotických katedrál v Evropě. Například katedrála Notre Dame v Paříži má výšku lodi "jen" 33 m. 

Příběh zrození gotické katedrály je spojen se španělským králem Jakubem I. Aragonským, který se rozhodl, že z ostrova odstraní nadvládu Arabů. Když se blížil s loďstvem k Mallorce, zastihla ho velká bouře, při níž dal slib, že v případě přežití postaví na ostrově velký křesťanský kostel. Jak známe z historie, bitvu s Maury r. 1229 vyhrál. Začala křesťanská správa ostrova. Hned téhož roku, podle některých pramenů r. 1230, byl položen základní kámen katedrály La Seu. 

Stalo se tak symbolicky na ruinách bývalé mešity. Stavba byla dokončena až r. 1601, zasvěcena Panně Marii byla ale už r. 1346. Roku 1851 se při zemětřesení zřítila západní část katedrály. K obnově a dostavbě došlo až v l. 1904-14. 

La Seu dnes leží mezi královským palácem La Almudaina a biskupským palácem na okraji historického centra nad přístavem. Upoutá již z dálky nejen gigantickými rozměry a velkolepým vzhledem, ale také zlatohnědou barvou použitého pískovce. Zvlášť malebný pohled na ni se naskýtá od umělého jezera u přístavu. Velké množství pilířů se zajímavě zrcadlí ve vodní hladině.

I když samozřejmě charakter stavby je hlavně náboženský, v minulosti často sloužila jako úkryt obyvatel před piráty a nájezdníky, takže se v ní objevují architektonické prvky známé z pevností.

Do katedrály vedou tři vstupy. Z jihu je to Portal del Mirador ze 14. století s detailně propracovanými soškami od architekta a sochaře Guillema Sagrery (1397 - 1454), od západu Portal Major, ze severu Portal de l´Almoina ve zvonici ze 13. století. Posledně jmenovaný je využit jako vstup pro současné návštěvníky. 

Zatímco zvenku kostel La Seu působí impozantně až majestátně, v interiéru je spíše jemný, s důrazem na obrovský prostor a průchod světla. Dominantním prvkem je 14 sloupů, které nesou klenutý strop hlavní lodi, velká růžicová okna a vitráže. Největší okno má průměr 13,3 m (pdle některých zdrojů "jen" 12 m) a skládá se z 1236 kusůl vitrážového skla. Uvnitř poblíž zvonice se nachází muzeum s rukopisy, přenosnými oltáři, překrásnou stříbrnou monstrancí a ostatky svatých. V bočních lodích jsou umístěny kaple. V jedné z nich, Capella de la Trinitat (kapli Nejsvětější Trojice) spočívají ostatky mallorských panovníků. Další prvky interiéru jsou podobné jako ve většině gotických kostelů - kapitulní sál, křížová chodba, kazatelny, hlavní oltář a boční oltáře. Nad hlavním oltářem je zavěšena dřevěná socha Ježíše Krista a baldachýn z tepaného železa s osvětlením, které znázorňuje trnovou korunu. Dílo pochází z r. 1914 a stvořil ho Antoni Gaudí. 

V kapli sv. Petra je k vidění originální keramika, jejímž autorem je mallorský umělec Miquel Barceló. Práce na ní mu trvala 6 let, instalována je od r. 2007. 

Text ke katedrále máme prozatím jen stručný, protože jsme ji při redakční návštěvě r. 2021 nemohli prohlédnout uvnitř a doplnit podrobný popis. Zabránila nám v tom covidová opatření, která tehdy panovala na ostrově. Vzhledem k výjimečnosti stavby ale zařazujeme toto heslo sestavené alespoň dle dostupných materiálů.

Otevírací doba:

IV.-V. Po - Pá 10 - 17.15

VI.-IX. Po- Pá 10 - 18.15

X.-III. Po - Pá 10 - 15.15

Podle:

La Seu - katedrála Palma de Mallorca, 5. 10. 2022

Entradas Catedral de Mallorca (entradasdemuseos.com), 6. 10. 2022 (informace o akuálních podmínkách vstupu)

Kol. (2020): Mallorca, inspirace na cesty, Lingea Brno, s. 27


Umístění

GPS souřadnice

39°34'2.696"N, 2°38'54.102"E

Adresa

Plaza de la Almoina
Palma 07001

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Katedrála La Seu je 121 metrů dlouhá, 40 metrů široká, její loď má výšku 44 metrů. Její stavba byla zahájena r. 1229. Dvě hlavní věže mají výšku 67,5 m. Zvonice je vysoká 48 m. Visí v ní 9 zvonů ze 13. století.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky do Palmy přijíždějí ze tří směrů, vždy přijedete na stanici, která je konečnou (koleje dál nevedou). Je umístěna na Plaça d´ Espanya. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud na Mallorce budete využívat veřejnou dopravu, pak při příjezdu do Palmy z jiných míst ostrova dojedete na Plaça d´ Espanya. Pak do centra můžete jít pěšky, ke katedrále je to asi 1,5 km, nebo využijte hustou síť autobusových linek. Vystupte na zastávce Antoni Maura. Viz též  Linky a jízdní řády - EMT Palma

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování je možné např. v podzemním parkovišti na Plaça d´ Espanya (nebo jinde v podzemí, kde je zrovna volno) nebo na povrchovém i podzemním parkovišti u přístavu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy v Palmě v naší redakci neznáme. 

Přístup pěšky

Katedrálu La Seu najdete velmi snadno nad přístavem v jižní části města Palma. Vchod je ze severní strany. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přístavem a parkem na pobřeží vedou cyklostezky, ale na jiných místech metropole Mallorky moc přátelská k cyklistům není. Kola doporučujeme uzamknout a hlídat před katedrálou.

Poznámky pro vozíčkáře

Vstup je bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu