Zbojník

Starý pískovcový lom ve Chřibech u Buchlovic


Zbojník je název pro starý pískovcový lom ve Chřibech v katastru obce Buchlovice. Není znám letopočet otevření lomu ani ukončení těžby. V lomu horolezci vytyčili 22 cest, některé zajistili umělými pomůckami a využívají je jako cvičný terén. Stěny lomu jsou šikmé, otočené na jihovýchod, zastíněné stromy a mají charakter ploten, které jsou přerušeny svislými rýhami v místech tektonických poruch. Výška stěny je asi 18 metrů. 


Podle:

Zbojník - Český horolezecký svaz - ČHS (horosvaz.cz), 20. 4. 2022


Umístění

GPS souřadnice

49°5'26.076"N, 17°17'50.019"E

Adresa

Buchlovice 687 08

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Buchlovice
Nadmořská výška
390 m.n.m. - 400 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanice se jmenuje Staré Město u Uherského Hradiště (trať Přerov - Břeclav). Zastavují tu osobní vlaky i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Buchlovice leží při významné silnici I/50, na které jezdí velké množství dálkových autobusových linek, mj. z Prahy, Brna, Trenčína, Banské Bystrice, Zlína atd. Tyto linky jezdí v pracovní dny i o víkendech a zastavují na zastávce Buchlovice, rozc. na obchvatu obce. Odtud je to do centra obce a k zámku asi 0,5 km. Místní autobusy jezdí obvykle z Uherského Hradiště a také od železniční stanice Staré Město u Uherského Hradiště přes centrum obce. Většina z nich je v provozu v pracovní dny, jen málo spojů jezdí i o víkendu.

Když budete chtít uskutečnit výlet ke Zbojníku a skalám u Buchlovic, vystupte na zastávce Buchlovice, Újezda

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte úzkou silnicí do osady Újezda. Za koncem zástavby není zákaz vjezdu a lze tu nechat auto na okraji silnice. Můžete ale pokračovat až do lesa k závoře a auto zanechat u značky se zákazem vjezdu. Místa je tu ale málo. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem dovnitř osady Újezda nevjíždějte, nikde byste se tu neotočili. 

Přístup pěšky

Ze zastávky autobusů Buchlovice, Újezda: Jděte po asfaltové silničce víceméně stále na západ na křižovatku Pod Karlovou skálou, pak pokračujte po odbočce ze zelené značky vzhůru a nakonec napravo lesem. Celkem asi 2 km. 

Ze Smraďavky: po žluté značce, pak napravo po zelené, nakonec doleva na tvarovou odbočku. Celkem asi 4 km. Pokud dojedete autem v údolí Dlouhé řeky až k místu U Zabitého, kde je zákaz vjezdu, pak jen 2,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Chřiby v okolí Buchlovic jsou rájem pro cyklisty. Nabízí se tu spousta tras pro milovníky jízdy po lesních asfaltkách i pro terénní bikery. V těsné blízkosti lomu Zbojník vede lesní asfaltová silnice s cyklotrasou 5153. 

Poznámky pro vozíčkáře

Do těsné blízkosti lomu se vozíčkář za pomoci doprovodu dostane po asfaltové lesní silnici. Přímo k lomu ale vede v posledním úseku dlouhém 100 m příkrá pěšina, kterou zvládnete jen velmi stěží nebo vůbec ne. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu