Zámek Schloss Hof

Nejrozsáhlejší areál svého druhu v oblasti Marchfeldu

Kontaktní informace

+43 228 520 000
Oficiální stránky
office@schlosshof.at

Těsně před tím, než řeka Morava vstoupí mezi kopce rakouských a slovenských Karpat a poté splyne s Dunajem, míjí vpravo nevysoké ploché návrší, na němž stojí skupina překrásných staveb se zahradami. 

Místo, kde na levém břehu Moravy stojí Devínska Nová Ves, se na pravém břehu již od 12. století uvádělo jednoduše jako Hof nebo Pevnost Hof. Strategickou polohu při brodu přes Moravu využíval do roku 1507 šlechtický rod Pollheimů a pak další majitelé. 

Z nich rozhodně nejvýznamnějším byl princ Evžen Savojský (1663-1736), vrchní velitel vojsk ve službách rakouského císaře. Ten nechal po nabytí majetku r. 1725 původní hrad přestavět a rozšířit na zámek a užíval jej jako letní sídlo. K přestavbě povolal jako projektanta Johanna Lucase z Hildebrantu. Jako velký milovník umění nechal založil rozsáhlou, okouzlující zahradu. Zde mu projektant navrhl originální sklon svahů a sedm teras a jiný muž, Dominique Girard, navrhl zahradní fontány. Zahradu pak vytvořili zemědělský inspektor Anton Zinner a zemědělský inženýr Ludwig Seibb. Můžeme se jen domýšlet, že práci prováděli poctivě jako životní dílo.

Dědička, princova neteř, Anna Viktorie Savojská, zámek pozbyla. Pak se tu vystřídalo několik majitelů, až roku 1755 zámek získává Marie Terezie (1717 - 1780) a pak Josef II. (1741 - 1790), který nechal vystavět patro. 

Pro interiéry zámku se pohromou stává následující období. Za Františka Josefa I. (1830 - 1916) byl na zámku armádní sklad. Za II. světové války v zámku pobýval wehrmacht. A zkázu dovršila Rudá armáda, neboť jak známe z dějin, Sověti osvobodili tuto část Rakouska od nacistů. R. 1955 se museli stáhnout, Rakousko zůstalo na "Západě", ale trvalo celá desetiletí, než se našly finanční prostředky na opravu. 

Rekonstrukce začala od r. 1986. Interiéry a zahrady na sedmi terasách o ploše 50 hektarů byly opravovány dle dobových popisů a nákresů, hlavně tak, aby výsledek vyzněl jako za časů prince Savojského, jehož ruka kdysi vedla výstavbu. Naštěstí se r. 2005 podařilo v Innsbrucku najít jeden z originálních plánů zahrad, který nakreslil Anton Zinner. Současně se povedlo dostat zpět na zámek spoustu předmětů, které byly před příchodem armád odvezeny na jiná místa v Rakousku i v zahraničí. 

Roku 2005 byl zámek pod názvem Schloss Hof otevřen veřejnosti. 

Návštěvníky čeká prohlídka velmi zdobných, částečně zařízených interiérů, které se blíží časům Evžena Savojského a Marie Terezie, kaple, stálá výstava věnovaná Evženu Savojskému a příležitostné výstavy, dále procházka fantastickými zahradami s oranžerií, s herními prvky a zvířaty. Některá jsou hodně originální, například koně lipicáni. 

Velmi zajímavý je pohled na druhý břeh řeky Moravy na slovenskou stranu s komíny a sídlišti, s masívem Devínské Kobyly a se vzdálenějším Devínem nad soutokem Dunaje a Moravy. 

U pokladny si vyžádejte plán areálu, pak budete zámkem a zahradami procházet samostatně. Na webových stránkách zámku si můžete zjistit, kdy jsou organizovány prohlídky s průvodcem ve slovenštině. Roku 2022 to bylo v neděli a ve svátcích 2 krát denně. Samostatná prohlídka stála 19 euro, s průvodcem plus ještě 4 eura navíc. 

Otevírací doba: 

IV.- X. denně 10 - 18

XI. - III. denně 10 - 16

Podle:

Rakousko: zámek Schloss Hof (www.infoglobe.cz), 7. 8. 2022

Hof (zámek) – Wikipedie (wikipedia.org), 7. 8. 2022




Umístění

GPS souřadnice

48°12'55.490"N, 16°56'8.461"E

Adresa

Schloss Hof 1
Schloss Hof
Engelhartstetten 2292

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
150 m.n.m. - 165 m.n.m.
Základní číselné údaje
Původní hrad byl přestavěn na zámek po roce 1725. Rudá armáda z objektu odešla r. 1955. Zámek byl otevřen pro veřejnost r. 2005 Zahrady zaujímají 50 hektarů.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst. na slovenské straně hranice je Devínska Nová Ves, na rakouské Marchegg. V Marcheggu zastavují vlaky na trati Bratislava - Wien. Do Marcheggu můžete přijet také z Břeclavi i z Vídně s přestupem v Gänserndorfu. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K zámku na parkoviště jezdí autobusy č. 543 od žst. Marchegg. Také sem jezdí přímý autobus č. 540 z Vídně. Viz též zde

Příjezd osobním autem, parkování

U zámku je obrovské parkoviště. Příjezd z Česka přes Mikulov, Valtice nebo Břeclav, ze Slovenska přes Moravský Sv. Ján, přívozem u Záhorské Vsi nebo z Bratislavy přes Hainburg. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U zámku je obrovské parkoviště. Příjezd z ČR přes Mikulov, příjezd ze Slovenska přes Bratislavu.

Přístup pěšky

Z Marcheggu žst, lze přijít pěšky po cyklostezce, která vede od nádraží přibližně na jih. Cca 5 km. 

Z Devínské Nové Vsi, žst. lze přijít pěšky přes cyklistický most (otevřen od r. 2012). Cca 5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Velmi oblíbené jsou cyklostezky na obou březích Moravy. Řeku je možno překonat v následujících místech: most Hohenau - Moravský Sv. Ján, přívoz Angern an der March - Záhorská Ves, cyklomost Marchegg -Stupava a cyklomost Schloss Hof - Devínska Nová Ves. 


Poznámky pro vozíčkáře

Parkoviště pro vozíčkáře je 200 m od vchodu. Zámek je bezbariérový. Zahrada má několik omezení - schody na 3. a na 5. terasu. Na 7. terase je vyhlídková věž s výtahem na euroklíč. Vozík pro tělesně postižené si můžete i půjčit po předchozí rezervaci na +43 228 520 000. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu