Zámecká ledovna a lapidárium v Třebíči

Unikátní podzemní prostor je přístupný veřejnosti

Kontaktní informace

+420 568 610 022
Oficiální stránky

V těsném sousedství informačního centra "Bazilika" na zámku Třebíč byla roku 2017 otevřen unikátní podzemní prostor, v němž se dřív skladoval led. Obrovitý sklep se jmenuje prozaicky ledovna. Třebíčskému městskému kulturnímu středisku tak přibyl další objekt, na který může nalákat návštěvníky. Na vyvýšenině nad levým břehem Jihlavy tak můžete strávit dlouhý čas. Projdete si baziliku, můžete zajít do Muzea Vysočiny nebo navštívit interaktivní expozici Cesty časem. Všude zaplatíte menší vstupné. Expozice v bývalé ledovně má vstup volný. 

Jak ledovna vlastně fungovala?

Před vynálezem chladniček a mrazáků se všude v domácnostech i ve firmách skladovaly potraviny v přirozeném chladu ve sklepích nebo v ledovnách. Protože zimy až do 50. let 20.století byly na našem území tuhé, nebývala o led nouze. V Třebíči teče Jihlava, která nad jezy zamrzala a v okolí je spousta rybníků, jejichž led se využíval. 

Na sekání ledu se čekalo až do vánočních svátků nebo až po nich, protože se vyžadovala tloušťka jeho hmoty alespoň 30 cm. Nejvíce ledu lidé získávali v únoru. V Třebíči měl dvě velké ledovny (nebo též lednice) dnes již neexistující pivovar, také jimi disponovala řeznictví, zámek a také některé hostince a hotely. Větší řeznictví pronajímala své prostory na uchovávání potravin i menším řeznickým provozovnám. Do zámecké ledovny se surovina získávala z rybníku Kuchyňka. Led vozili místní povozníci i sedláci, kteří si v zimních měsících touto službou přivydělávali. Při nízké sněhové pokrývce jezdili s vozy, při dostatečném množství sněhu se saněmi. 

Dobývání ledu na vodě bylo těžkou prací. Lidé - ledaři museli být dobře oblečeni, používali sekery a pily, jimiž led rozřezávali na obdélníky. Obyčejná pila břichatka byla na jedné straně vylepšena závažím, které bylo ponořeno ve vodě. Pomocí tyčí s háky obdélníky ledaři pak vytáhli z vody, posunuli na břeh, zde rozdělili na menší kusy, které naložili na vůz nebo saně. 

V ledovně 1 m3 prostoru obsahoval 600 - 700 kg ledu. Na chlazení 1 hl piva se počítalo 125 - 250 kg ledu. V ledovně chladicí médium vydrželo až do příští zimy. Mnohé menší a střední pivovary chladily výrobky přírodním ledem ještě v 50. letech 20. století. 

V třebíčské zámecké ledovně se už dávno led neskladuje. Odborníky z městského kulturního střediska, správce památky, napadlo prostor s přilehlým parkem zpřístupnit v otevírací době infocentra veřejnosti a do podzemí navézt kamenné fragmenty z historických staveb v okolí. Vzniklo tak jedinečné lapidárium

Vstup je volný, otevřeno podle otevírací doby infocentra. 

Podle:

Informační tabule v ledovně, červenec 2022


Umístění

GPS souřadnice

49°13'1.654"N, 15°52'20.765"E

Adresa

Zámek 1
Třebíč 674 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Podklášteří
Nadmořská výška
418 m.n.m.
Základní číselné údaje
Ledovna má půdorys tvaru obdélníku o přibližných rozměrech 8 m a 38 m. Expozice byla otevřena r. 2017.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Třebíč na trati Brno - Jihlava. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Třebíč je přirozeným centrem místní autobusové dopravy, městem projíždějí i dálkové spoje, např. Brno - České Budějovice. Autobusové nádraží je mnohem blíže k centru než vlakové nádraží. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete v ulici Nad Zámkem (nejblíže ke vchodu) nebo v ulici Pod Zámkem nebo na Žerotínově náměstí. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat můžete v ulici Nad Zámkem.

Přístup pěšky

Vchod je blízko infocentra. 

Příjezd na kole, parkování kol

Doporučujeme přijet přes most se sochami Piety a sv. Jana Nepomuckého z ulice 9. května. Vede tady také dálková cyklotrasa 401. Přes město také vede dálková cyklotrasa Jihlava - Raabs, která má na mnoha úsecích charakter cyklostezky oddělené od motorové dopravy. 

Poznámky pro vozíčkáře

Příjezd do ledovny je bezproblémový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu