Rozhledna Mařenka

Vynkající zážitek na Vysočině u Třebíče


Vrchol Mařenka (711 m.n.m.) na Třebíčsku je nejvyšším místem tohoto okresu. Protože v okolí se nevyskytují podobně vysoké kopce, byl téměř předurčen k vybudování rozhledny. Ta je mimořádně vydařeným architektonickým počinem, ať už tím myslíme spojení techniky a krajiny nebo opravdu parádní rozhledové možnosti. 

Hora má zvláštní pojmenování podle dívky Mariany z osady Dašov, kterou kdosi neznámý zavraždil při cestě mezi osadou a Štěměchy. K tomu existuje několik verzí pověsti o Marianě, které si můžete na vrcholku hory přečíst na informační tabuli. Ani jedna neuvádí datum vraždy, jen praví, že po tom hrůzném činu Marianin otec, mlynář z Dašova, nechal na poli mezi vesnicemi na památku smírčí kámen.

Když se v 19. století pro potřeby mapování v rakousko-uherské monarchii pořizovaly trigonometrické body I. řádu, byla pro svoji výjimečnou polohu Mařenka zvolena mezi ně. Těchto bodů je v Česku nyní 181 a od jejich pevné polohy s vypočtenými souřadnicemi se odvozují další místa pro veškeré potřeby geodézie a kartografie. Více se dočtete pod rozhlednou na ceduli u pylonu, jímž je základní trigonometrický bod Mařenka na vrcholu zvýrazněn. 

Roku 1941 byla na vrcholu postavena dřevěná trigonometrická věž, která sloužila jako rozhledna. Nikoli dlouho. Roku 1957 spadla při vichřici a už ji nikdo neobnovil. 

Nové myšlenky stavby rozhledny se ujalo sdružení obcí z okolí roku 2003. Projekt zhotovil Martin Franěk z Ateliéru Penta v Jihlavě. Zvolil půdorys sférického trojúhelníku a dřevěnou konstrukci zpevněnou ocelovými lany s roštovým vřetenovým schodištěm, která vyrůstá z betonového dutého základu obloženého přírodním kamenem. 

Výška rozhledny je 31 m, vyhlídkový ochoz je ve výšce 28 m, nahoru vede 156 schodů. Stavba byla otevřena roku 2012. 

Stavbu částečně financovaly evropské fondy přes program ROP Jihovýchod, částečně okolní obce, částečně veřejná sbírka. 

Shora se za normálních podmínek otevírá dokonalý kruhový rozhled. Vidíme všechny významné vrcholy Českomoravské vrchoviny, tedy Javořici 27 km na západ, Devět skal 60 km téměř na sever, Křemešník 37 km severozápadně a Pálava 76 km jihovýchodně. Když se několikrát do roka dostaví počasí s maximální dohledností, uvidíte Novohradské hory 75 - 105 km jihozápadně, Malé Karpaty 140 km jihovýchodně a vrcholky Schneeberg 155 km jižně a Hochswab 180 km jižně "kousek" vpravo od Schneebergu (rakouské Alpy). 

Vstup na rozhlednu je možný kdykoli, žádný poplatek se neplatí. 


Podle:

Mařenka - popis rozhledny, historie (hrady.cz), 4. 8. 2022

Rozhledna Mařenka, hezká vyhlídka u Třebíče | Treking.cz, 4. 8. 2022

Cuzkrajovy listy - Fotoalbum - Hora Mařenka a rozhledna - Co je vidět z rozhledny - Alpy z Mařenky foto: František Vybíral → (estranky.cz), 5. 8. 2022






Umístění

GPS souřadnice

49°10'14.534"N, 15°42'10.578"E

Adresa

Štěměchy 675 27

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Štěměchy
Nadmořská výška
711 m. n. m.
Základní číselné údaje
Rozhledna Mařenka byla postavena r. 2012, je 31 m vysoká, vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 28 m nad zemí. Nahoru vede 156 schodů.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Stařeč. Je na trati Okříšky - Znojmo. Odtud se na rozhlednu můžete vypravit  částečně po modré značce, v závěru neznačenými polními cestami.

Nebo můžete cestovat do Třebíče na trati Jihlava - Brno, zde přejít na autobusové nádraží a dojet do Štěměch autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší autobusová zastávka je v obci Štěměchy. Zastavuje zde dálkový autobus Brno - České Budějovice (ten jezdí celotýdenně) a v pracovní dny místní linky, např. Třebíč - Telč. 

Příjezd osobním autem, parkování

V nejbližší osadě Dašov je velmi málo místa na parkování. Doporučujeme auto nechat v obci Štěměchy nebo v obci Lesná. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Do osady Dašov nejezděte, neotočili byste se zde. Doporučujeme účastníky akce nechat vystoupit v Lesné a čekat v obci Štěměchy. 

Přístup pěšky

Ze Stařeče, žel. st..: nejdříve k Čechočovicům po silnicích na sever, po silnici jižně od Čechočovic na západ, pak po modré značce. Celkem asi 11 km. 

Z Dašova:  po modré značce necelé 2 km.

Ze Štěměch: k jihu po silnici a pak po modré značce, celkem asi 3,5 km. 

Z Lesné: k východu nejdříve po neznačené polní cestě a pak po modré značce necelé 2 km. 


Příjezd na kole, parkování kol

Na vrchol s kolem spíše půjdete než pojedete. Po úbočí vede po lesní silnici cyklotrasa 5216, ale ta nevede na vrchol. Při plánování výletu doporučujeme vyhnout se silnici I/23, která je velmi úzká a frekventovaná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol Mařenky není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu