Vila pro ředitele Báňské a hutní společnosti

Reprezentativní sídlo v Masarykově čtvrti v Brně


V brněnské Masarykově čtvrti nalezneme velkou spoustu příkladů jevu, kdy mezi sebou po I. světové válce soupeřily dvě skupiny architektů. Jedna propagovala nový směr s jednoduchými liniemi a důrazem na využití, dnes známý jako funkcionalismus, druhá se obracela k dějinám umění a stavebnictví a kopírovala prvky již známých stylů. Směr se označuje jako historismus. Obě skupiny si často navzájem konkurovaly. 

Když roku 1923 rozhodlo vedení Báňské a hutní společnosti, že přesune hlavní sídlo z Vídně do Brna, patrně jeho členové cítili novou příležitost v "moravském Manchesteru". Ředitel společnosti měl bydlet v reprezentativním domě, pro jehož umístění byl vybrán roh dnešních ulic Roubalovy a Lerchovy v Masarykově čtvrti. Tehdy se tak samozřejmě nejmenovala, nesla název Úřednická čtvrť. Budovaly se tu vily převážně německy mluvících obyvatel. 

Stavbu klasicizující dvojvily navrhl vídeňský architekt Karl Lehrmann, řídil je stavitel Fritz Schmeer a ovlivňovali ji i ředitelé společnosti Kruliš-Randa a Rejholec. Vila byla postvena na svažitém pozemku, takže z vyšší úrovně Lerchovy ulice je do ní vchod z I. patra. Stavba je zcela symetrická. Nárožní strana vily je prohnuta, detaily fasády jsou plastické a korunní římsa se zubořezem působí velmi mohutně, takže výsledný dojem může navozovat nikoli historismus směřující ke klasicismu, ale v některých prvcích i k baroku. V obou částech domu interiérům vévodil oválný salon. Klasicistní nábytek navrhl Bohumír Čermák, brněnský architekt. 

Z původního vybavení se na domu v ulici Roubalově dochovalo dřevěné obložení vstupní haly se schodištěm a balustrádou. 

Báňská a hutní společnost v Brně nevydržela dlouho, již roku 1930 se stěhuje do Prahy a všechny svoje brněnské nemovitosti prodává. Po II. světové válce je majitelem textilní továrna Mosilana, která zde zřizuje internát pro dívky - učnice. 

Od roku 1961 byly v obou částech domu byty, dnešní část při ulici Lerchově stále patří městu a jsou zde opět byty, část v ulici Roubalově majitel uvedl do původního stavu. Sídlo zde mají různé firmy. 

Vila není přístupná veřejnosti, prohlédnout si ji můžete jen zvenku. 

Podle: 

Vila pro ředitele Báňské a hutní společnosti | Objekty | Brněnský architektonický manuál - průvodce brněnskou architekturou (brno.cz), 11. 8. 2022



Umístění

GPS souřadnice

49°11'49.683"N, 16°35'7.131"E

Adresa

Lerchova 13, 14
Brno-střed
Brno 602 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Stránice
Nadmořská výška
284 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vila byla postavena r. 1923.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Hlavního nádraží jeďte tramvají č. 4 na Komenského náměstí, kde přestupte na trolejbus 38 nebo 39 a vystupte na zastávce Žlutý kopec. Odsud se můžete vydat na obhlídku prvorepublikových vil v Masarykově čtvrti a v Pisárkách. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze kdekoli v okolí vily, kde bude místo. Ověřte si možnosti parkování na modrých zónách. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Abyste si s účastníky zájezdové akce mohli prohlédnout vily v Masarykově čtvrti a v Pisárkách, můžete pro výstup zastavit v podstatě kdekoli, kde to pravidla provozu umožňují. Parkování busu doporučujeme např. v ulici Wurmově, která je poměrně široká, bývá tu málo parkujících aut a vůz nepřekáží. 

Přístup pěšky

Při pěším toulání Brnem vilu snadno najdete na rohu ulic Lerchovy a Roubalovy. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. Cyklostezky nebo cyklotrasy v Masarykově čtvrti nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vilu si můžete prohlédnout jen z ulice. Pro toulky po Masarykově čtvrti si vezměte doprovod. Uliční povrchy a chodníky jsou bez překážek, ale sklony ulic jsou místy strmé. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu