Královský palác Almudaina v Palmě

Historické i současné sídlo španělského krále na Mallorce je přístupné i pro turisty

Kontaktní informace

Oficiální stránky

Královský palác Almudaina v Palmě (v katalánštině Palau Reial de l´Almudaina) je oficiálním sídlem španělského krále a jeho rodiny, pokud hlava státu pobývá na Mallorce. Při nepřítomnosti krále je tato rozsáhlá a krásná stavba přístupná turistům. 

Opevněné sídlo, hrad, je také známý pod označením alcazár. V roce 1229, kdy na Mallorce zvítězili Španělé nad Araby, se jmenoval Zuda. Roku 1309 hrad nechal král Jakub II. Mallorský goticky přestavět podle vzoru královského paláce v Perpignanu. Po celou dobu existence hradu zde vládci Mallorského království, aragonští monarchové (od r. 1349) a pak i španělští panovníci měli svůj početný dvůr. Hrad si zachoval svůj středověký půdorys i vnější rysy, s komnatami pro krále i královnu, kaplí sv. Anny a arabskými lázněmi - viz dále. Jedinou podstatnou změnou, která se zapsala do stavebních dějin paláce, byla přístavba horního patra, která byla provedena v první polovině 16. století na příkaz Karla V., císaře Říše římské. 

Palác se skládá mj. z obdélníkové věže, dále ze západního křídla s komnatami královny, jižního traktu s velkým trůnním sálem zvaným Tinall a výhledy na moře, z kaple, lázní na místě, kde se setkává králova a královnina část, a dalších dílčích staveb. 

V interiérech můžete obdivovat nádherný nábytek z různých historických období a překrásné gobelíny vlámského původu z 15. a 16. století. Při samostatné prohlídce vám procházka návštěvním okruhem bude trvat asi 40 minut. Skupiny mohou použít služby průvodce. 

Otevírací doba:

X.-III. Út - Ne 10 - 18

IV.-IX. Út - Ne 10 - 19

Základní vstupné: 7 euro (stav r. 2022). 



Podle:

Královský palác La Almudaina – Wikipedie (wikipedia.org), 6. 10. 2022

http://www.patrimonionacional.es/en/almudain/almudain.htm, 6. 10. 2022

Kol. (2020): Mallorca, inspirace na cesty, Lingea Brno, s. 29



Umístění

GPS souřadnice

39°34'3.802"N, 2°38'50.256"E

Adresa

Av. d'Antoni Maura 24
Palma 07012

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
5 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky do Palmy přijíždějí ze tří směrů, vždy přijedete na stanici, která je konečnou (koleje dál nevedou). Je umístěna na Plaça d´ Espanya.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud na Mallorce budete využívat veřejnou dopravu, pak při příjezdu do Palmy z jiných míst ostrova dojedete na Plaça d´ Espanya. Pak do centra můžete jít pěšky, k paláci je to asi 1,5 km, nebo využijte hustou síť autobusových linek. Vystupte na zastávce Antoni Maura. Viz též  Linky a jízdní řády - EMT Palma

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování je možné např. v podzemním parkovišti na Plaça d´ Espanya (nebo jinde v podzemí, kde je zrovna volno) nebo na povrchovém i podzemním parkovišti u přístavu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy v Palmě v naší redakci neznáme. 

Přístup pěšky

Palác velmi snadno najdete v těsné blízkosti katedrály La Seu. Vchod je z východní strany. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přístavem a parkem na pobřeží vedou cyklostezky, ale na jiných místech metropole Mallorky moc přátelská k cyklistům není. Kola doporučujeme uzamknout a hlídat před vchodem.

Poznámky pro vozíčkáře

Trasa prohlídky je bezbariérová. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu