Zámeček Belveder ve Valticích

Klasicistní stavba od Josepha Hardtmutha


Na severním okraji Valtic nechal v l. 1804-06 (podle některých zdrojů v l.1802-06) kníže Jan I. z Lichtenštejna postavit v duchu barokního maisson de plainssance zámeček nebo též jinak řečeno letohrádek Belveder. Jeho dvorní projektant Joseph Hardtmuth stavbu umístil na nejvyšší bod Liščího vrchu uprostřed bažantnice, která je dnes asi 10 hektarovým lesoparkem s průhledem k hlavní silnici. 

Roku 1894 zámeček vyhořel. Podle jedné z verzí byl viníkem požáru na zámku tehdy pobývající vášnivý kuřák, dobrodruh a slavný fotograf baron Raimund Stillfried. Stavba však byla obnovena i s výmalbou. Původní majitelé Lichtenštejnové o majetky přicházejí r. 1945, o zámeček se noví majitelé (například Akademie věd) příliš nestarají, stavba trpí neodbornými zásahy a postupně chátrá. Zachránila ji rekonstrukce z l. 2018 - 2021, která zahrnovala injektáž pro zajištění statiky, výměnu krovů a jejich zajištění proti houbám a broukům, doplnění oken i podlah, kompletní nové výmalby dle starých vzorů a další práce, poté je zámeček otevřen pro veřejnost. 

Belveder je osmiboká stavba, která je tvořena jednou hlavní a dvěma bočními budovami. Všechny objekty jsou spojeny zídkami novějšího data a na vstupní straně ohrazeny dřevěným plotem. 

Hlavní budova je přízemní, ale její střední část je patrová. Na dvě protilehlé strany zámečku tato střední část vystupuje coby trojboký rizalit. Střední část má valbovou střechu, postranní části falešnou mansardu. Všechna okna jsou obdélníková, jen v patře střední části kruhová. Pod nimi se otevírá arkáda, přes niž se do zámečku vstupuje. 

Uvnitř je největší místností hlavní osmiboký sál a od něho symetricky rozložené pokoje. Sál má bedněnou klenbu, ostatní místnosti jsou plochostropé s fabionovými římsami. Výmalbu provedl vídeňský mistr Joseph Langenhofel. V hlavním sále po roce 1894 byly vystaveny vzácné hedvábné čínské tapety, které z pozůstalosti Marie Antoinetty získal kníže Alois I. z Lichtenštejna. 

Přes léta chátrání si zámeček udržel svoji původní dispozici barokního letohrádku s klasicistní fasádou, která tehdy byla módní. 

V zámečku funguje kavárna, veřejnost má dovnitř vstup zdarma - pokud nemá objekt někdo pronajat k soukromým akcím. 


Podle:

Belveder (Lednicko-valtický areál) – Wikipedie (wikipedia.org), 18. 10. 2022

letohrádek Belveder - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 18. 10. 2022

Zámeček Belveder - Zámek Valtice (zamek-valtice.cz), 18. 10. 2022




Umístění

GPS souřadnice

48°45'6.997"N, 16°45'41.573"E

Adresa

Petra Bezruče 359
Valtice 691 42

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Valtice
Nadmořská výška
220 m.n.m.
Základní číselné údaje
Zámeček byl postaven v l. 1802-06. Nově byl veřejnosti zpřístupněn r. 2021.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční zastávky Valtice město na trati Břeclav - Znojmo.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ve Valticích je malé autobusové stanoviště na křížovatce ulic Sobotní a Za Radnicí, na které můžete přijet třemi linkami:
555 - z Podivína, žel. st. a z Lednice
571 - Z Břeclavi
585 - z Mikulova

K Belvederu nejbližší zastávka se jmenuje Valtice, hřbitov. Sem jede jen linka 555. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete nechat na parkovišti u hřbitova. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus se na parkoviště u hřbitova vejde jen tehdy, pokud zde není mnoho jiných vozidel. Jinak musí parkovat na vyhrazené parkoviště v centru. 

Přístup pěšky

Od parkoviště jděte přes silnici cca 100 m k zámku. 

Z centra města přes železniční zastávku Valtice město sem vede modrá značka. Ta dále pokračuje do Hlohovce, Sedlece a Mikulova. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte z centra Valtic a u hřbitova odbočte prudce vlevo

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je přístupno pouze přízemí. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu