Výhled od kampusu Masarykovy univerzity na Brno

Nezvyklý pohled na střed moravské metropole


U kampusu Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích byste patrně neočekávali místo s dalekým výhledem. Je ale pravda, že pokud vystoupíte do hlavní výškové budovy fakultní nemocnice, pak máte výhled úžasný - takřka s celým městem jako na dlani. Pokud máte štěstí, pak se vám může podařit sledovat přistávající letadlo směřující na letiště v Brně - Tuřanech. Jeho přistávací koridor vede těsně vedle kampusu (a nemocnice). Ale daleký "přírodní" výhled z prostoru kampusu?

O jednom místě víme. 

Je jím menší louka severně od kampusu. Jako orientační bod vám při hledání louky poslouží špičatá věž nad obytnými budovami. 

Vidět jsou především hrad Špilberk, katedrála na Petrově, sídliště Vinohrady a Líšeň a za Brnem plochý kopec Hády s lomem a vysílačem. 


Umístění

GPS souřadnice

49°10'51.738"N, 16°34'11.635"E

Adresa

Netroufalky
Bohunice
Brno 625 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bohunice
Nadmořská výška
282 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do zastávky Univerzitní kampus se dostanete tramvají č. 8 z Hlavního nádraží (od ledna 2023), trolejbusem č. 25 např. z Mendlova náměstí. Nejbližší zastávka k místu s výhledem se jmenuje Studentská, sem jede ale jen autobus č. 40 např. z autobusového nádraží Zvonařka.  

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat bez problémů lze například v podzemí obchodního domu Tesco. V blízkosti vyhlídky sice parkovací místa najdete, bývají ale beznadějně obsazena. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U vyhlídky ani v prostoru kampusu zájezdový autobus zaparkovat nemůže. 

Přístup pěšky

Od obchodního domu Tesco jděte k severu ulicí Netroufalky, na jejím zdánlivém konci pak doprava. Pokračování se stále jmenuje Netroufalky. Za koncem parkoviště po levé straně silnice se dejte úzkým průchodem, který je zleva ohraničem drátěným plotem. Průchod vede na louku s výhledem. 

V blízkosti louky s výhledem vede také zelená značka. Jejími nástupními místy jsou zastávky MHD Pisárky, Anthropos na severozápadním konci nebo zastávka Polní na východním konci. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lokality poblíž louky s výhledem jsou v oblibě u terénních bikerů. Nedaleko je také Bike arena Anthropos a několik skvělých terénů na down-hill. 

Poznámky pro vozíčkáře

Louka je pro vozíčkáře obtížně dostupná. Od ulice Netroufalky se sem dostanete jen s fyzicky dobře vybaveným a obratným doprovodem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu