Pláž Cala de Portals Nous

Krásné koupání v hluboké zátoce na Mallorce je vhodné pro dospělé i děti


Směrem na jihovýchod od Palmy, hlavního města Mallorky se táhne asi 11 km dlouhá pláž, u níž jsou vystavěny budovy hotelů a provozoven turistického ruchu, které zcela změnily původní přírodní pobřeží na obrovitý komlex komerčního pojetí dovolené u moře. 

Směrem od Palmy na západ je situace trochu odlišná. Pláže se střídají se skalami. Hotely zabírají menší část pobřeží, kromě nich je tu spousta vil soukromých majitelů zřejmě z bohatších vrstev. Ti však zástavbu pojali různorodě, nestaví výškové budovy a jejich domy působí svěžím dojmem, i když se mnohdy nacházejí za vysokými ploty a zdmi. 

Zde mají developeři mnohem méně možností k realizaci staveb komerční turistiky, ale mnohde jsou ve svém tlaku na krajinu a patrně i na místní samosprávy úspěšní. 

V městečku Portals Nous západně od Palmy se moře několikrát zakusuje do vápencového pobřeží hezkými zátokami. Nejhlubší je Cala de Portals Nous, na jejímž konci příroda vytvořila velmi hezkou, malou  pláž chráněnou před větrem. Koupání je tu velmi příjemné, hodí se pro dospělé i malé děti. Po stranách pláže se tyčí asi 10 m vysoké skály, kde mohou trávit čas vyznavači skoků do hlubší vody. 

Zátoku objevila společnost, která u ní provozuje pětihvězdičkový hotel. Stavba je poměrně zdařile zasazena do pobřežního prostředí. Při koupání můžete zajít na občerstvení do hotelové kavárny. Připravte se ovšem na pětihvězdičkové ceny. 

V okolí jsme při redakční návštěvě r. 2021 pozorovali stavby dalších hotelových zařízení. 

Doporučujeme krátkou vycházku na poloostrov při pohledu od zátoky na moře vpravo. 


Umístění

GPS souřadnice

39°32'1.850"N, 2°34'35.309"E

Adresa

Plaça d´ Espanya
Portals Nous 07181

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 3 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je necelých 60 m dlouhá a 10 až 20 m široká.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky do nebližšího města  Palmy přijíždějí ze tří směrů, vždy přijedete na stanici, která je konečnou (koleje dál nevedou). Je umístěna na Plaça d´ Espanya. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud na Mallorce budete využívat veřejnou dopravu, pak při příjezdu do Palmy z jiných míst ostrova dojedete na Plaça d´ Espanya. Viz též Mapa trasy - CTM (tib.org). Z Plaça d´ Espanya v Palmě do Portals Nous jezdí mnoho linek, hledejte ty, které jedou po "staré" silnici, nikoli po dálnici, např. 104, 105, 106, 107, 108, 123. 

Příjezd osobním autem, parkování

Z dálnice sjeďte na exitu u Portals Nous. U pláže se vám asi vzhledem k množství aut nepodaří zaparkovat, v blízkých ulicích to možné je. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd autem. Autobus ale může mít v úzkých uličkách u pláže problém s otáčením a odbočováním.  

Přístup pěšky

Z autobusové zastávky na hlavním náměstí Plaça de Portals Nous jděte nejdříve k jihu a pak na východ. Turistické značky pobřežím nevedou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z Palmy lze po staré silnici dojet k pláži na kole. Místy tu vede cyklostezka. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž není přizpůsobena vozíčkářům. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu