Pláž Cala Tuent

Koupání v méně známé, dopravně odlehlé lokalitě na Mallorce


Pohořím Tramuntana na Mallorce vede hřebenová turistická stezka a také silnice, z nichž je možno si "odskočit" na několika místech k moři za koupáním. 

Velmi atraktivní je v této souvislosti silnice Ma-2141, po níž se lze z Tramuntany dostat serpentinami k mořské hladině a navštívit dvě pláže. Známější je zátoka Sa Calobra s nádhernými skalními scenériemi, ale pokud nepojedete shora k moři po hlavní silnici, ale těsně před závěrem klesání odbočíte vlevo, dostanete se k oblázkové pláži v zátoce Cala Tuent, kterou rámují divukrásné přírodní kulisy. 

Pláž Cala Tuent leží ve společném ústí dvou vápencových roklí do moře. Je asi 160 m dlouhá a průměrně 20 m široká. Převažuje tu přírodní ráz, komerci představuje jen jeden stánek s občerstvením, vybavení jako slunečník či lehátko si musíte přinést sami. Kousek od pláže kotví malé lodě. 

Zátoka je okolními kopci dobře chráněna před větrem, proto zde nebývají velké vlny. Vyznavači koupání v moři sem jezdí nejen kvůli relativnímu klidu na lenošení, ale také kvůli pohledu na vápencové stráně a skály, jimž dominuje nejvyšší hora Mallorky Puig Major. Zdvihá se pouhé 4 km od pláže do výšky 1436 m. 

Docela zajímavé tu bývá koupání brzy ráno nebo večer. 

 


Umístění

GPS souřadnice

39°50'24.627"N, 2°46'34.922"E

Adresa

Lluc 07315

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je asi 160 m dlouhá a průměrně 20 m široká.

Přístup

Příjezd vlakem

Do této části Mallorky se vlakem nedostanete. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V zimní sezoně po silnici Ma-2141, která je jedinou přístupovou komunikací k pláži, ani po hlavní "hřebenové" trase Ma-10 žádné autobusy nejezdí. V letní sezoně po silnici Ma-10 jezdí linka 231 na trase Port de Sóller - Alcudia, po silnici Ma-2141 nejezdí ale žádný spoj. Nejbližší zastávka autobusu 231 se jmenuje Escorca, ale pro cestu k pláži Cala Tuent je v podstatě nepoužitelná. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte od silnice Ma-10 po komunikaci Ma-2141 klikatými serpentinami k moři, ale na křižovatce 39°50'16.740"N, 2°47'54.779"E nepokračujte dolů rovně, nýbrž vlevo nahoru. Dojedete až k pláži Cala Tuent, kde jsou ale v úzkých místech problémy s parkováním. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

K zátoce Cala Tuent jízdu autobusem nedoporučujeme. Nemuseli byste se tu otočit. 

Přístup pěšky

Do oblasti zátok Cala Tuent a Sa Calobra nevedou žádné turistické značky. Chůzi po silnici Ma-2141 pokládáme za nebezpečnou vzhledem k silnému provozu aut. Doporučujeme tedy příjezd autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pro zdatné silničáře představuje příjezdová silnice Ma-2141 a její odbočka velkou výzvu. Převýšení přes 700 metrů (ve směru nahoru) dá zabrat i zkušeným jezdcům. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře pláž Cala Tuent není přizpůsobena. Pohled na krajinu si ale od silnice můžete vychutnat po vystoupení z auta naplno. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu