Zámek La Granja

Půvabné venkovské šlechtické sídlo v horách na Mallorce


La Granja (= farma) je název pro malebné venkovské šlechtické sídlo v pohoří Tramuntana na Mallorce. Architekturou připomíná toskánskou renesanci, spojením pohodlného bydlení a výkonného hospodářského zázemí v minulosti fungovala jako zámek, palác a farma dohromady. 

Pro uvedení v českém jazyce jsme jako nejpříhodnější pro označení zvolili název Zámek La Granja. Stejně tak bychom ale mohli použít název muzeum,  protože expozice je pojata jako ukázka venkovského obydlí obývaného šlechtou a početným personálem v 17. století. 

Původní statek zde byl postaven již ve 13. století za vlády krále Jakuba II., který po dobytí Baleárských ostrovů Mallorku rozdělil na čtyři zóny. "Podle některých zdrojů La Granju začali stavět ještě před Jakubem II. Maurové. Jedna zóna připadla hraběti Nuño Sançovi, který se usadil právě na statku La Granja. Roku 1239 ale předává sídlo řádu cisterciáků, kteří zde působili asi 200 let a statek měli od krále v pronájmu. Od roku 1447 La Granju obývaly aristokratické rodiny Vida a pak Fortuna,  současné sídlo pochází z roku 1600. 

Expozice v zámku La Granja je pojata jako prohlídka úplně celého sídla i parku z pohledu šlechty i z pohledu sloužících. Uvidíte kompletně zařízené pokoje situované do 17. století. Současně získáte představu o hospodářské prosperitě zámku a statku. Budete obdivovat na jedné straně luxusní šaty mužů i žen, pokoje s krásnými hračkami jejich dětí a nádhernou zahradu, překrásné arkády, sochy a vodní kaskády. Také ale uvidíte řemeslné dílny s ukázkami výroby příze a látek, vinné sklepy, chlévy a zemědělské nářadí, z pozdější doby sem tvůrci expozice nechali přivézt starý automobil. Bude vám zřejmé, že majitelé statku vydělávali především na zpracování obilí, textilu a výrobě parfémů. Děti i dospělí mohou obdivovat několik koz, ovcí, králíků a drůbež v oplocených výbězích. 

Posedět můžete v kavárně, která k takovým sídlům na Mallorce neoddělitelně patří. 

Otevřeno je v létě od 10 do 19 hodin, v zimě do 18 hodin. 

Základní vstupné činí 15,50 euro (stav r. 2021). 

 

Podle:

La Granja d'Esporles, muzeum pro všechny věkové kategorie (accesmallorca.com), 2. 12. 2022

La Granja de Esporles – Esporles, Španělsko - Atlas Obscura, 2. 12. 2022


Umístění

GPS souřadnice

39°40'9.572"N, 2°33'30.745"E

Adresa

Esporles 07190

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
270 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do této části Mallorky se vlakem nedostanete. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Palmy jeďte z ústředního autobusového nádraží Estacio Intermodal linkou 202 a vystupte na zastávce Esporles, La Granja. 

Příjezd osobním autem, parkování

U zámku je prostroné parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U zámku je prostroné parkoviště. 

Přístup pěšky

Poblíž zámku vede jedna z větví hřebenové trasy pohořím Tramuntana. Na její absolvování potřebujete cca 7 dnů a dobré znalosti o místech, kde si můžete opatřit pitnou vodu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklisté mohou kola nechat před zámkem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Expozice není bezbariérová. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu