Coves dels Hams

Mimořádně úchvatné prostory jeskyně na východě Mallorky

Kontaktní informace

+34 971 820 988
Oficiální stránky

Když speleolog don Pedro Caldentey roku 1905 hledal na východním pobřeží Mallorky v mělké propasti nedaleko pobřeží minerál onyx, netušil, že se stane slavným. Při průzkumu neobjevil naleziště polodrahokamu  s chemickým vzorcem SiO2, ale musel se "spokojit" s kalcitovými krápníky (CaCO3), ale litovat zcela určitě nemusel. Coves dels Hams, pojmenovaná podle stalaktitů ve tvarech rybářských háčků (hams = v katalánštině rybářský háček) je jednou z nejkrásnějších jeskyní v Evropě. 

Již r. 1910 bylo v nově objevené jeskyni zavedeno elektrické osvětlení. Roku 2015 ke "tradiční" prohlídce v Klasické jeskyni (La Cueva Clásica) byla přidána Modrá jeskyně (La Cueva Azul). Návštěvníci do obou prostor vstupují z Kulaté jeskyně (La Cueva Redonda), což je název pro mělkou propast otevřenou k povrchu. 

Jak už je zřejmé z úvodu, jeskyně Coves dels Hams vznikly ve vápencích na východním pobřeží Mallorky. Stáří horniny je 10 milionů let, krasovění samozřejmě probíhalo později a je stále aktivní. Na formování dutých prostor se velkou měrou podílela kromě srážkové vody také voda mořská, protože jeskyně dosahuje od dna propasti k úrovni mořské hladiny. Všechny zatopené prostory uvnitř mají slanou vodu. 

Samotná jeskyně byla původně jedna, ale v geologické minulosti došlo k propadu jejího stropu, kdy vznikla propast hloubky asi 20 m přibližně kruhového půdorysu, se svislými až převislými stěnami, která jednu jeskynní chodbu rozdělila na dvě. Dnešní návštěvníci vstupují do Coves dels Hams propastí, která je pojata jako botanická zahrada, a pak do Modré jeskyně jdou vpravo a zase zpět, do Klasické jeskyně vlevo. Prostorami projdou a na denní světlo vycházejí na místě blíže k moři. Východ z prostor Coves dels Hams je na jiném místě než vstup. 

V Modré jeskyni tvůrci expozice použili špičkovou video a audiotechniku k prezentaci dvou pořadů. V prvním sále se na promítací plátno pouští film o dějinách objevů jeskyně. Pak návštěvníci jdou tajemně modře osvíceným dómem vzhůru mezi krásnými krápníky ke druhé projekci. Tentokráte scénáristé využili přírodní stěnu a film promítají přímo na ni. Uvidíte Genesis - zkrácené obrazy geologických a historických událostí Země. Na stěně tak v několika minutách defilují mj. Velký třesk, pravěké dějiny, dinosauři, významní politici a třeba také kosmonauti. 

V Klasické jeskyni návštěvníci bez dechu procházejí několika překrásnými dómy a 12 síněmi s bohatou krápníkovou výzdobou. Absolutně jedinečné jsou síně s krápníky tvaru rybářských háčků, jejichž vznik není dosud uspokojivě vysvětlen.Zde také uvidíte jezero se slanou vodou, kde průvodci promítají strhující příběh z Benátek, samozřejmě silně emotivní, za doprovodu vážné hudby. 

Po výstupu na denní světlo můžete mít pocit, že jste viděli překrásné přírodní divadlo umocněné dokonalým technickým provedením video a audio prezentace. 

Základní vstupné činí 16 euro.


Coves dels Hams – Wikipedia, 6. 12. 2022

Porto Cristo Mallorca Cuevas | Cuevas dels Hams Mallorca, 6. 12. 2022




Umístění

GPS souřadnice

39°32'44.886"N, 3°19'11.687"E

Adresa

Portocristo
Manacor 07680

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
20 m.n.m. (parkoviště)
Základní číselné údaje
Jeskyně byla objevena r. 1905. Roku 1910 zde bylo zavedeno elektrické osvětlení.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Manacor (konečná na trati Palma - Manacor). Ale vlak nemusít použít, viz dále. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K jeskyni jezdí linka 401 Palma - Manacor - Portocristo - Cala Millor. Zastávka je na rozcestí u jeskyně, bus zde zastavuje jen v sezoně. 

Příjezd osobním autem, parkování

U jeskyně je obrovské parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U jeskyně je obrovské parkoviště. 

Přístup pěšky

U jeskyně nevedou žádné turistické stezky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola musíte nechat u jeskyně. Poblíž nevedou žádné speciální cyklostezky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jeskyně není přístupná pro vozíčkáře. 


Rady a tipy

Doporučujeme navštívit u Portocristo jeskyni Coves del Drach (Dračí jeskyně). 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu