Historický střed města Sineu

Významné památky ve vnitrozemí Mallorky


Město Sineu je nevelkým sídlem ležícím ve středu Mallorky. Místní jsou velmi hrdi na svou historii, neboť Sineu bylo od r. 1309 po 40 let hlavním městem ostrova. Král Jaume III. (Jakub III.) nařídil, že všechny budovy královské rezidence mají být přístupny všem obyvatelům. Není divu, že v Sineu se rozvíjel obchod a řemesla, ale později se ukázalo, že poloha ve vnitrozemí není výhodná, a proto hlavní město bylo přesunuto do Palmy na pobřeží. 

Zemědělská a obchodní tradice se ale ve městě a okolí drží dodnes. V okolí se pěstují snad všechny možné středomořské plodiny, které vám přijdou na mysl a místní lidé chovají hodně dobytka. Se svojí produkcí přichází mnoho prodejců z celého ostrova jednou týdně ve středu na trh na náměstí sv. Marka, kde můžete koupit například kozu na vodítku, ovoce, zeleninu, čerstvě upečený chléb, keramiku, ručně tkané textilie, ale také třeba dovozové džíny i kýč všeho druhu a pochybné kvality. Navíc každoročně první neděli v květnu se ve městě koná ještě větší akce - veletrh. 

Důležitou místní událostí je pašijový průvod na Velký pátek a novodobá tradice procesí k poustevně Ermita del Verge na Velikonoční pondělí. 

Starý královský palác dnes nese jméno Convent de Monjas a patří  jeptiškám. Již v 8. nebo v 9. století na jeho místě pravděpodobně stával maurský hrad. Španělský král Filip II. jej jeptiškám daroval r. 1583. 

Farní kostel Mare de Deú dels Angels je nádhernou dominantou města. Původní stavba ze 13. století padla za oběť požáru a tak budova byla r. 1505 přestavěna. Skládá se z jedné lodi a pěti bočních kaplí. Průčelí s protálem tvořeným lomeným obloukem zdobí sluneční hodiny z roku 1664, ještě jedny z r. 1783 jsou pak nad vedlejším portálem. Robustní zvonice je samostatnou stavbou z l. 1549-89. Ke kostelu je připojena vysokým zastřešeným mostem, který místní nazývají El Pontet de Santa Bárbara. Prebytáři dominuje Hraběcí trůn, což je monumentální židle z ořechového dřeva. V zadní kapli je umístěn impozantní oltář Panny Marie Růžencové, který je dílem Rafela Guitarda, v Martinově kapli uvidíte oltář z 15. století s dřevěnými sochami svatých Martina, Ondřeje a Mikuláše, sochy Ježíška a Tří králů.

Asi 100 m od dolního náměstí ve směru k vlakovému nádraží sídlí místní galerie umění S´Estacio. 

V bývalém františkánském klášteře najdete úřady správy města. 

V okolí Sineu bylo kdysi v provozu 19 větrných mlýnů, ale z roku 1930 známe údaj, že tehdy existovaly již jen tři. Ze 14 mlýnů se dodnes zachovaly alespoň základy či celá stavba s lopatkami či bez nich, po některých nezbylo nic. 

Místní doporučují navštívit v Sineu cukrárny, např. podnik jménem Sabina na horním náměstí, nebo zajít na jídlo do populárních "cellerů" (sklepních hospod), kde můžete ochutnat z typických pokrmů třeba smažené droby se zeleninou (firt mallorquí), rýžovou polévku s králičím masem (arros brut) či pečené selátko (porcella rostida). 


Podle:

Město Sineu a kuchyně, kostel, trůn, kříže, mlýny (mallorca-web.cz), 7. 12. 2022

Město Sineu a poloha, místní trhy, klášter, galerie (mallorca-web.cz), 7. 12. 2022

Poloha a cesta do Sineu, pokrmy, slavnosti, veletrh (mallorca-web.cz), 7. 12. 2022

Sineu - Vše Mallorca (everythingmallorca.com), 7. 12. 2022




Umístění

GPS souřadnice

39°38'34.423"N, 3°0'37.011"E

Adresa

Sineu 07510

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
120 m.n.m. - 130 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Z Palmy jeďte na trati Palma - Manacor do stanice Sineu

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Palmy jeďte na konečnou autobusem č. 402. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na více místech poblíž centra. V době trhů musíte auto nechat na místech od centra velmi vzdálených. Velké parkoviště se nachází na louce jihovýchodně od města (39°38'26.801"N, 3°0'48.212"E). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte na louce jihovýchodně od města. 

Přístup pěšky

Centrum města je malé, přehledné, velmi snadno tady najdete jak dolní, tak horní náměstí i další pamětihodnosti. Turistické značky ale sem do vnitrozemí Mallorky nevedou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro přístup pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář výlet po městě zvládne celkem pohodlně, ale s doprovodem pro překonávání některých ulic s většími sklony a nerovnostmi. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu