Dolceacqua

Středověká vesnice v nejjižnějším výběžku italských Alp

Kontaktní informace

+39 184 206 444 (obecní úřad)


Dolceacqua by mohla sloužit jako skanzen středověké vesnice. Je rozložena v jižních italských Alpách po obou březích potoka Nervia. Na levém břehu obci dominuje hrad Doria, pod ním se rozkládá malebná čtvrť s miniaturními uličkami. Na pravém břehu vyrostla modernější část vesnice zvaná Borgo. 

V obci Dolceacqua žije asi 2000 obyvatel, kteří jsou hrdi na polohu v krásném údolí, na svoji historii, kulturu, tradice a legendy. 

Archeologické nálezy v obci odborníci řadí do 5. století, první písemná zmínka se objevuje roku 1151. 

Nejobdivovanější památkou je půvabný most Pontevecchio z 15. století s ladným 33 m dlouhým obloukem. Věhlas mu "zařídila" nejenom vzdušná konstrukce, ale také francouzský impresionistický malíř Claude Monet (1840-1926), kterého r. 1884 most natolik očaroval, že jej namaloval. Předtím jej nazval "perlou lehkosti". Na mostě doporučujeme začít prohlídku vesnice. 

Na pravém břehu (kde u parkoviště nejspíše začnete prohlídku) tady stojí soukromý kostel San Filippo Neri z roku 1714, který nechal vybudovat Andrea Cornieri pro uchovávání těl zemřelých ze své rodiny. Stavba je natřena v typickém ligurském odstínu, tj. v růžovém. 

Na levém břehu se zastavte u fresky Maria Raimonda (1923-2010), známého pod pseudonymem Barbadirame, místního rodáka, italského malíře a sochaře, o němž se velmi uctivě vyjadřovali jeho kolegové. I slavný Picasso ho roku 1963 označil slovy: "Skutečný malíř, vážný, jako dělníci jeho země. Svá díla realizuje rozhodně a jednoduše. Je to umělec, který se počítá...." Freska je věnována Andreu Doriovi, vládci na hradě. 

Hlavní ulice Via Castello  se táhne od mostu k hradu. Pod pojmem ulice si v Dolceacqua představte minimální prostor, kam se na šířku vejde jen několik chodců, dvoustopé vozidlo nikoliv. Hlavní "tepnu", umístěnou často v klenutých průchodech, kříží několik dalších podobných uliček, které se místy rozšiřují, takže by se dalo hovořit o "náměstích". Z uliček se vchází přímo do domů, přičemž přechod mezi vnějším a vnitřním prostorem je často tak neznatelný, že si nejste jisti, zda jste ještě na ulici nebo už v interiéru. Úzké prostory ještě někde zabírají místní s prodejem suvenýrů, takže pojem "dopravní zácpa" zde nabývá kvalitativně jiné dimenze, než které známe z běžných silnic. Na Via Castello najdete také místní vinotéku - Enoteca Regionalle della Liguria (otevřeno So - Ne 12 - 15)

Hrad vlastnil rod Doriů v l. 1270 - 1942. Z jeho dějin vyjímáme hlavně rok 1744, kdy byl poničen francouzskými a španělskými vojsky, a rok 1887, kdy jej postihlo zemětřesení. Rod se pak uchýlil do zámku v centru obce. 

Kostel Sant´Antonio stojí na náměstí Piazza Mauro. Původem je z 15. století. Zahrnuje mj. vysokou čtyřhrannou věž starobylých hradeb, která se stala později zvonicí. V interiéru budete obdivovat bohatou barokní výzdobu a vzácný polyptych Santa Devota z r. 1515 od umělce jménem Ludovica Brey.   

V historické budově Luigina Garoscio sídlí malé muzeum, knihovna a archív. 

Na pravém břehu je nejvýznamnější památkou oratoř San Sebestiano. Uvnitř lze najít krásnou dřevěnou sochu, kterou vytvořil pravděpodobně významný italský barokní umělec Anton Maria Maragliano (1664 - 1739), který tvořil ve vlastní dílně v nedalekém Janově. Kaple San Michele severně odtud je soukromá. 

Kostel San Giorgio (sv. Jiří) se nachází u jižního okraje vesnice, asi 10 minut pěšky od centra. Byl vystavěn ve 12. století jako románská svatyně, později byl upraven goticky a pak barokně. Uvnitř jsou hrobky Stefana Doria z r. 1580 a Giulia (Julie) Dorii z r. 1608. Dřevěný malovaný strop pochází ze 14. století. 

Doporučujeme vydat se pěšky ke kapli San Bernardo západně od centra. Je odtud fantastický výhled do údolí. 



Podle:

https://www.visitdolceacqua.it/, 11. 1. 2023

Dolceacqua - Wikipedie, otevřená encyklopedie (wikipedia.org), 11. 1. 2023



Umístění

GPS souřadnice

43°51'5.139"N, 7°37'26.719"E

Adresa

Dolceacqua 18035

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
60 m.n.m. - 100 m.n.m.
Základní číselné údaje
V Dolceacqua žije asi 2000 obyvatel.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší zastávkou je Vallecrosia na trati Savona - Ventimiglia. Nezastavují tu ale všechny vlaky. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Dolceacqua je několik parkovišť. Nejblíže k centru můžete parkovat na pravém břehu potoka Nervia severně od historického mostu Pontevecchio. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. 

Přístup pěšky

Ze všech parkovišť dojdete velmi snadno do historického centra. 

Příjezd na kole, parkování kol

Velmi hezký zážitek nabízí cyklotrasa zcela oddělená od motorové dopravy, kterou lze do Dolceacqua přijet od moře podél říčky Nervio. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na prohlídku obce se strmými a úzkými ulicemi si vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu