Pomník Winstona Churchilla

Kopie londýnské plastiky autora Ivora Robertse-Jonese je ozdobou náměstí v Praze na Žižkově


Brzy po roce 1989 se v Praze objevili lidé, kteří chtěli, aby v hlavním městě byl instalován pomník slavného britského státníka Winstona Churchilla. Záměr byl v porevolučním nadšení brzy odsouhlasen a město oslovilo britského sochaře Ivora Robertse-Jonese, který byl specialistou na Churchillovu osobu, aby dílo vytvořil. Měl původně zhotovit jen kopii sochy, která už stála od r. 1973 na Parlamentním náměstí v Londýně. Jenže sochař sdělil, že udělá postavu zcela novou a pustil se do akce. Prý tak krásné město jako Praha si zaslouží originál. 

Roberts stihl udělat ve svém ateliéru v Norfolku pouze hliněný model hlavy a na konci roku 1996 nečekaně umírá. Nadace, která byla založena na popud žižkovské radnice a která sochu financovala, najednou musela řešit problém, jak v začatém díle pokračovat a přiklonila se opět k přijetí londýnské kopie. Model původní sochy se ale nedochoval, proto londýnská firma M. S. Meridian Foundry zhotovila sádrový odlitek londýnského díla z Parlamentního náměstí a podle něj vyrobila bronzovou kopii. Měří na výšku 3,5 m. Hliněný model se ale také dočkal uplatnění. Byla podle něj zhotovena "opravdová" hlava, kterou si ponechala žižkovská radnice ve své budově. Prý se "tváří" lidštěji a jinak než londýnská plastika z r. 1973. Na tomto tvrzení možná bude něco pravdy, protože r. 1973 se údajně o soše v Londýně lidé vyjadřovali tak, že Churchill má tvář jako Mussolini. 

To už v Praze byl od r. 1996 v Praze připraven základní kámen pro stavbu pomníku. Poklepal tehdy na něj mj. Josef Zieleniec, ministr zahraničních věcí. Málokdo dnes už ví, že na tomtéž místě za komunistického režimu stávala socha prezidenta Antonína Zápotockého. V architektonické soutěži na umístění pomníku a revitalizaci náměstí zasedli nejlepší znalci oboru své doby. Předsedala jim ing. arch. Alena Šrámková, které se přezdívalo První dáma české architektury. Součástí stavby byla také úprava zanedbaného prostoru, např. výsadba 21 stromů. 

Socha Winstona Chruchilla byla ustavena na podstavec a vztyčena uprostřed náměstí na okraji Žižkova r. 1999. Odhalení pomníku se zúčastnila Margaret Tchatcherová, Václav Klaus, dále Churchillův vnuk Rupert Soames. Přítomen nebyl Václav Havel, který prohlásil, že Winston Churchill neměl stát zády k centru města. 



Podle:

Chystaná socha Churchilla pro Žižkov byla podle historičky lidštější - iDNES.cz, 22. 1. 2023

Churchill_odpoved_22.2.2021.pdf (sinagl.cz), 22. 1. 2023

Příběh Churchillovy hlavy ze Žižkova zmapuje v Praze britská historička - iDNES.cz, 22. 1. 2023




Umístění

GPS souřadnice

50°5'4.516"N, 14°26'28.224"E

Adresa

Náměstí Winstona Churchilla
Praha 3 - Žižkov
Praha 130 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Žižkov
Nadmořská výška
220 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník stojí v Praze na Žižkově od r. 1999.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Praha hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V blízké Seifertově ulici jezdí tramvaje mnoha linek. Vystupte na zastávce Viktoria Žižkov. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Praze 3 na Žižkově jsou modré zóny. Parkování je zpoplatněno a hradí se přes mobilní aplikaci. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz  https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Z Hlavního nádraží můžete přijít jedním ze tří podchodů od kolejištěm (nejsevernějším), který kromě vyústění do odbavovací haly má též vyústění na opačnou stranu na Žižkov. Cesta vede okolo místa, kde v létě můžete naložit auto na vagon, nastoupit do vlaku do jiného vagonu a takto cestovat na Slovensko. 

Ze zastávky tramvají Viktoria Žižkov jděte krátce ve směru k centru. 

Příjezd na kole, parkování kol

V této části města nejsou žádné speciální cyklostezky v ulicích. Ale k výletu můžete využít atraktivní trasu, která vede po tělese bývalé železnice podél jižního svahu vrchu Vítkova a také tunelem pod ním. 

Poznámky pro vozíčkáře

Náměstí je pro vozíčkáře dobře přístupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu