Renoirovo muzeum v Cagnes-sur-Mer

Musée Renoir. Dům, kde světoznámý malíř prožil poslední léta svého života

Kontaktní informace

+33(0)493 206 107
Oficiální stránky
renoir@cagnes.fr

V jihofrancouzském městě Cagnes-sur-Mer jihozápadně od Nice může veřejnost navštívit pamětihodnost prvořadého významu. Na návrší vzdáleném asi 1,5 km od moře zde ve vlastním domě strávil poslední léta svého života světově uznávaný impresionistický malíř Pierre Auguste Renoir (1841 - 1919). 

Muzeum sídlí ve vile známé pod názvem Domaine des Collettes. Není to ale první adresa, kterou Renoir v Cagnes-sur-Mer poznal. Poprvé zavítal do města r. 1898 a okouzlující atmosféru středomořského pobřeží si natolik zamiloval, že se r. 1903 stěhuje do pronajatého apartmánu v "maison de la poste", což je místo, kde dnes sídlí radnice. 

Při pochůzkách se rozhodl, že koupí tříhektarový pozemek na kopci nad městem. Obdivoval na něm staleté olivovníky, dále pomerančovníky, borovice a statek z 19. století, nádherné inspirující prostředí pro jeho obrazy. Statek a pozemek zakoupil r. 1907. Jedním z důvodů prý mj. byl Renoirův strach z toho, že jiný kupec, který chtěl pozemek také získat, na něm nehodlal staré stromy nechat. Sám Renoir by klidně svůj život dožil na statku, ale jeho manželka byla jiného názoru, a proto Renoirovi staví dům v neoprovensálském stylu se dvěma uměleckými ateliéry podle projektu Julese Febyra z Nice. R. 1908 zde začali žít spolu se svými dětmi Pierrem, Jeanem a Claudem. 

V Collettes vládla velmi tvůrčí atmosféra. Za rodinou sem jezdili přátelé, např. Henri Matisse, Aristide Mailoi, Amedeo Mogigliani, Auguste Rodin, Pablo Picasso, Calude Monet a další. Renoir se věnoval naplno své tvorbě - aktům, portrétům i krajině. Vznikly tu velká díla jako Cariatides, Velké koupání, Krajina v Collettes, Madame Pichon, Pradlena a další. Dodejme ještě, že celkový počet Renoirových děl se odhaduje na 4000 (!) a že umělec v Cagnes-sur-Mer stvořil vzácné obrazy navzdory tomu, že měl ruce postupně stále více nehybné díky revmatismu. 

Mimořádné místo v domě zaujal mladý francouzský sochař katalánského původu Richard Guino (1890 - 1973), s nímž Renoir tvořil sochy v období let 1913 - 1918. Jejich spolupráce je jedinečným příkladem a vzorem v dějinách umění. Kromě Guina se v domě také často objevoval sochař Louis Morel. 

Renoir umírá v domě r. 1919 a stavbu i zahradu dědí dle odkazu svého otce syn Claude, který tu žil až do r. 1960. Téhož roku vilu kupuje město a zařizuje zde muzeum.

Kurátorům se podařilo v domě zachovat autentické prostředí. Veřejnosti přístupná památka má interiéry zařízené tak, že se cítíte jako na návštěvě u samotného Renoira. Kromě 15 obrazů velikána impresionismu se kurátorům podařilo získat díla Perra Renoira, Alberta Andrého, Aristida Mailola, Marcela Gimonda, Richarda Guina, Raoula Dufyho, Perra Bonnarda, Ferdinanda Deconchy a dalších.  Prostředí vily dokreslují staleté olivovníky, pod nimiž si můžeme slavného umělce snadno představit - na procházce nebo se štětcem v ruce.  

Velká rekonstrukce byla ve vile provedena v l. 2012-13, kdy sbírky byly vystavovány na nedalekém hradě Grimaud. Od té doby expozice vypadá ještě mnohem příjemněji a přístupná je např. rodinná kuchyně a oba ateliéry. K vidění jsou i busty členů Renoirovy rodiny. 

Nejkrásnější sochu z celé expozice, Venuši Victrix, najdete v exteriéru. Renoir a Guino ji zhotovili jako sádrový model, z něhož byl proveden později bronzový odlitek. 

Naplno si při návštěvě muzea uvědomíte životní krédo velkého umělce: Bolest odchází, krása zůstává. 

Otevírací doba:

IV.-V. St - Po 10-12, 14-18

VI.-IX. St - Po 10-13, 14-18

X.-III. St - Po 10-12, 14-17

Zahrada otevřena denně 10-18. 




Podle:

http://www.cagnes-sur-mer.fr/culture/musee-renoir, 14. 2. 2023

Francouzské muzeum: Renoirovo muzeum Cagnes/mer - Francouzské ponoření a Skype lekce (learnfrench.fr), 14. 2. 2023

Pierre-Auguste Renoir a jeho svět v Cagnes-sur-Mer :: azur-provence, 14. 2. 2023

Renoir Museum of Cagnes-sur-Mer - Wikipedie, otevřená encyklopedie (wikipedia.org), 14. 2. 2023





Umístění

GPS souřadnice

43°40'3.126"N, 7°9'24.365"E

Adresa

Chemin des Collettes 19
Cagnes sur Mer 06800

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
50 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Cagnes-sur-Mer na trati Nice - Marseille. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst můžete jet busem č. 42. Vystupte v zastávce Chemin Renoir. 

Příjezd osobním autem, parkování

U muzea je docela velké parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U muzea je docela velké parkoviště. 

Přístup pěšky

Ze středu města (Rue Louis Negro) jděte ulicemi víceméně stále na severovýchod asi 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na návštěvu zahrady si vezměte doprovod. Jsou tu šotolinové cesty nebo tráva. Ve vile je možno s vozíkem projet pouze přízemí. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu