Vyhlídková skála nad San Agustínem

Krásné pohledy na oceán, Playa de Inglés a východy slunce


Nad hotelem Gloria Palace v San Agustínu na ostrově Gran Canaria vystupuje na povrch skalní podklad, který tvoří nevýraznou vyvýšeninu. Z ní se otevírá hezký pohled na město a na oceán. Na jihozápadě sice dokonalému panoramatu  hala na protějším kopci, ale za ní je dobře vidět část města Maspalomas zvaná Playa de Inglés (pláž vlevo od města opravdu je) a také krajina plná písečných přesypů Dunas de Maspalomas. 

Ze skály můžete pozorovat fantastické východy slunce nad oceánem. 

Na skále odborníci také mohou zkoumat vulkanickou horninu načervenalé barvy, podle níž se okolní krajina i městská čtvrť jmenují Rocas rojas (Červená skála) a urbanisté (ale i laici) si mohou uvědomit, jak by se měly projektovat dálnice. 

Šestiproudá komunikace tady vede v zářezu těsně vedle vyhlídky, ale protože ji od blízkého hotelu i města dělí hmota kopce, nikomu hluk aut nevadí. Nepočítáme ale soukromé domy, které v nedávné minulosti vyrostly na kopci u vyhlídky a jejichž obyvatelé museli vědět, že jejich nemovitost bude stát hned vedle dálnice. 

Vyhlídka na kopci u Rocas Rojas bude "fungovat" do té doby, než skálu obsadí developeři, kteří tu postaví (pravděpodobně) ubytovací zařízení. Uvidíme, zda k tomu v budoucnu dojde. 



Umístění

GPS souřadnice

27°46'26.950"N, 15°32'54.264"W

Adresa

San Agustín
San Bartolomé de Tirajana 35100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
80 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z letiště je možno dopravit se do San Agustínu linkovým busem (směry linek mířící do Playa de Inglés). 

Příjezd osobním autem, parkování

V San Agustínu jeďte buď na hotelové parkoviště Gloria Palace nebo ještě výš ulicí Calle Los Girasoles. Tady lze parkovat na ulici nebo na přírodním parkovišti naproti tenisových kurtů. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdovým autobusem do ulice Los Girasoles nejezděte, protože byste se na jejím slepém konci nemuseli otočit. K parkování využijte ulice položené níže. 

Přístup pěšky

Od hotelu Gloria Palace vystupujte ulicí Calle Los Girasoles a v táhlém oblouku se dejte vzhůru buď po pěšině nebo po sklalkách volně vzhůru k vrcholu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na horském kole je příjezd možný. Stoupejte ulicí Calle Los Girasoles až k místu o souřadnicích 27°46'26.539"N, 15°32'46.359"W, kde odbočuje kamenitá pěšina, která vede do blízkosti vrcholu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není popisovaná lokalita dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu