Los Azulejos

Modře zbarvené skály na západě ostrova Gran Canaria


Ostrov Gran Canaria je vulkanického původu. Jeho téměř dokonalý kruhový tvar je pozůstatkem obrovské sopky s několika krátery. Jeden z kráterů nese geografické označení sopka Tejeda. Vesnice Tejeda se nachází "uvnitř" rozsáhlé kaldery, která vznikla propadnutím terénu nad vyprázdněným magmatickým krbem této sopky. Na okrajích kaldery přitom došlo k jevu, kterým si geologové vysvětlují neobyčejnou barvu skal na západě Gran Canarie. 

Silnice mezi vesnicí Mogán a městem La Aldea překonává dvě horská sedla v divukrásné krajině. Řidič by měl dávat dobrý pozor na jízdu po klikaté vozovce. Každou chvíli se s autem ocitáte před novými panoramaty, která mohou přebít svojí krásou smysl pro zodpovědnost nad řízením vozu. 

Nejzajímavější okamžiky zažijete necelé dva kilometry severně od vesnice Veneguera. Pojedete okolo skal modravého zabarvení. Modré vrstvy se táhnou odsud severně ještě asi 12 km a občas vystupují na povrch v různě mocných souvrstvích. Nejsevernější rozsáhlá oblast modrých skal je na souřadnicích 27°59'52.801"N, 15°45'43.996"W u města Aldea. 

Vysvětlení je následující: Když se magma z hlubin zemské kůry dostane k povrchu, mohou se v něm objevit hydrotermální roztoky různých sloučenin. Mohou mít různou barvu, přičemž modrou mají kationty mědi. Ty se obvykle objevují na vnitřním okraji kaldery, což je právě případ Los Azulejos, kde vidíme modré horniny vzniklé z hydrotemálních roztoků, které po svém vzniku podlehly erozi a dnes se objevují na povrchu buď v přirozených skalních odkryvech nebo v zářezech silnic. 

Ke skalám Los Azulejos (název podle barvy portugalských dlaždic) se dostanete snadno od silničního parkoviště, obdivovat je můžete, pokud se odtud vydáte dolů, kde je skála nad silnicí, nebo pokud půjdete nahoru k dlouhé zatáčce, kde je modrá skála se šikmým souvrstvím také nad silnicí.

Od místa, kde je u parkoviště postavena bouda s občerstvením, se otevírá hezký pohled do údolí. Tímto směrem se ale modré skály nevyskytují. 


Podle:

Informační tabule u Los Azulejos, listopad 2022




Umístění

GPS souřadnice

27°55'18.209"N, 15°43'30.751"W

Adresa

Mogán 35140

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
500 m.n.m.
Základní číselné údaje
Linie modře zbarvených skal se na západě ostrova Gran Canarie táhne v délce asi 12 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Puerto de Mogán Mogánu jezdí z Las Palmas bus č. 1, pak přestupte na bus č. 84 do Mogánu. To se ale k Los Azulejos moc nepřiblížíte. 

Z Puerto de Mogán sice jezdí na severní stranu ostrova linka 38 do města La Aldea de San Nicolás (viz zde), ale ta má velmi nízkou frekvenci spojů, nejbližší zastávka je ve Venegueře, u Los Azulejos zastávka není. 

Doporučujeme dopravu vlastním nebo půjčeným autem. 

Příjezd osobním autem, parkování

U Los Azulejos je rozšířena silnice, takže lze tu zastavit a parkovat. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U Los Azulejos je rozšířena silnice, takže lze tu zastavit a parkovat. 

Přístup pěšky

K Los Azulejos nevede žádná značená turistická stezka. Místo si pohodlně prohlédnete, je velmi blízko parkoviště, jen ke skále, která se zvedá nad silnicí od hlavního parkoviště na severozápad půjdete nebo pojedete autem asi 350 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lokalitu si můžete prohlédnout, pokud přijedete autem. "Dolní" skála je od silnice hůř viditelná a do terénu se nedostanete. Skála, která se zvedá 350 m severozápadně od parkoviště, je ze silnice velmi dobře viditelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu