Mirador Degollada de las Yeguas

Famózní vyhlídka při horské silnici na jihu ostrova Gran Canaria


Na Gran Canarii všechny silnice, které vedou od moře do středu ostrova, prudce stoupají nebo vedou okrajem hlubokých roklí. Je to také případ komunikace Maspalomas - San Bartolomé de Tirajana, která patří k velmi pěkným motoristickým a krajinářským zážitkům. Po výjezdu z Maspalomas překonáte několik serpentin a na 6,5. km se můžete  zastavit v muzeu Mundo Aborigen (o původních obyvatelích ostrova). Když ujedete 7,7 km, doporučujeme strávit nějaký čas na vyhlídce Mirador Degollada de las Yeguas.

Rokle pod vyhlídkou se jmenuje Fataga. Místní občasný vodní tok ji vyhloubil v hornině s názvem fonolit (znělec). 

Fonolit na Gran Canarii vyvřel v počátcích vzniku ostrova, v prvním sopečném cyklu, ale spíše v jeho závěru před 11 - 12 mil. lety. Fonolitické lávové proudy v rokli Fataga dosahují mocnosti až 500 m. 

Dnes se z fonolitu na Gran Canarii vyrábí kamenivo pro podklady asfaltových silnic i pro výrobu betonu nebo asfaltovo-kamenitých povrchů. Lomy na fonolit se nacházejí v dolní části rokle. 

Na vyhlídce si jistě všimnete zajímavé polopouštní vegetace. Odborníci tu najdou pryšec Euphorbia balsamifera, opadavý keř vysoký 0,2 až 4 m rostoucí v bohatě větvených polokulovitých bocháncích, který při poranění roní nejedovatý latex použitelný jako žvýkačka nebo jako ingredience při jejich výrobě. Další zajímavou rostlinou je Euphorbia canariensis, španělsky zvaná cardón. Tento bezlistý trnovitý sukulent je tvořen až 4 m vysokými čtyř nebo pětiúhelníkovitými kmeny, takže rostlina celkově vypadá jako kaktus. Jeho latex je jedovatý. Na dně rokle se nachází palma kanárská (Phoenix canariensis) a v okolí dračí strom (Dracaena tamaranae), botanický skvost, kanárský endemit. 

Pokud pojedete dále do hor k severu, můžete si na 11.km prohlédnout archeologické naleziště Necropolis de Arteara


Podle:

Informační tabule na vyhlídce, listopad 2022

EUPHORBIA BALSAMIFERA Ait. – pryšec / mliečnik | BOTANY.cz, 4. 3. 2023



Umístění

GPS souřadnice

27°49'9.324"N, 15°34'44.995"W

Adresa

San Bartolomé de Tirajana 35100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
470 m.n.m.
Základní číselné údaje
Převýšení vyhlídky nade dnem údolí činí asi 270 m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte linkou 18 na trase Faro Maspalomas - San Bartolomé de Tirajana a vystupte na zastávce Mirador de las Yeguas. Tato rada neřeší problém, co budete dělat, až autobus bude pryč a vy se nabažíte výhledů. Můžete např. jít do muzea Mundo Aborigen níže 1,2 km po silnici. 

Příjezd osobním autem, parkování

Vyhlídka se nachází při silnici GC-16 Maspalomas - San Bartolomé de Tirajana. Je u ní vybudováno poměrně prostorné parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd osobním autem.

Přístup pěšky

Značená turistická trasa  Maspalomas - San Bartolomé de Tirajana.vede sice v souběhu se silnicí, ale v daném místě na dně rokle, nikoli přes vyhlídku. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice GC-16 je využívána cyklisty jako výzva pro výjezd do hor. Doporučujeme ji trénovaným osobám. Na cestu si vezměte dostatek vody a nabitý telefon. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, výhledy si můžete plně vychutnat. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu