Mirador Monte Pobre

Krásný výhled na rokli a hory jižně od San Bartolomé de Tirajana na Gran Canarii


Mirador Monte Pobre (Vyhlídka Chudá hora) je místo na silničce  jižně od  San Bartolomé de Tirajana ve středu ostrova Gran Canaria. Můžete tu zastavit autem při putování ostrovem a zkoumat zrakem obrovitou rokli, v níž se nachází zástavba obce San Bartolomé, které sestává z několika sídel. V našem případě uvidíte hlavně v údolí domy v Santa Lucia de Tirajana a okolní rozptýlenou zástavbu šplhající různě vysoko do kopců. 

Horizont lemuje linie hřebene, který je na Gran Canarii spojuje nejvýše položená místa. Vrcholí na hoře zvané Pico de las Nieves (1949 m.n.m.). 

Pokud nechcete jet přímo na vyhlídku Monte Pobre, která je mimo hlavní silnici GC-16, pak vězte, že podobného zážitku si můžete dopřát z vyhlídky u restaurace Mirador de Tunte (při silnici GC-16) anebo z Miradoru Las Tirajanas (také s restaurací), kam vede slepá silnice. 

Když budete mít štěstí, pak zahlédnete jev, díky kterému pochopíte, proč je sever Gran Canarie deštivý a jih suchý. Pokud uvidíte oblak, jako v naší v fotogalerii, pak si všimněte jeho pohybu. Přechází vrcholový hřeben ostrova a často si můžete být jisti, že z něho na severní části ostrova prší. Při výstupu na hřeben se v oblaku snižuje teplota, kapky vody se srážejí a vypadávají na zem. Jakmile oblak překoná hlavní hřeben, začne klesat (a to už ho z vyhlídky vidíte), teplota se v něm zvyšuje a voda se odpařuje. V nižších nadmořských výškách se oblak úplně rozpustí a na jihu ostrova "nemá z čeho pršet". 


Umístění

GPS souřadnice

27°55'16.004"N, 15°34'28.308"W

Adresa

San Bartolomé de Tirajana 35100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
945 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte linkou 18 na trase Faro Maspalomas - San Bartolomé de Tirajana a vystupte na zastávce Mirador de Tunte. Pak si už jen můžete vybrat jednu ze tří vyhlídek v blízkosti zastávky. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze zastavit těsně u vyhlídky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může zastavit těsně u vyhlídky. 

Přístup pěšky

Značená turistická stezka Maspalomas - San Bartolomé de Tirajana vede přímo přes vyhlídku, míjí ale ostatní vyhlídky, které v textu zmiňujeme. 

Příjezd na kole, parkování kol

Vyhlídka se může stát místem odpočinku pro cyklisty, kteří přijali výzvu vyjet od Maspalomas (0 m.n.m.) na vrchol Pico de la Nieves (1949 m.n.m.). 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, vyhlídku si můžete plně užít. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu