Silnice Tejeda - Artenara

Vyhlídková jízda nejvyššími partiemi ostrova Gran Canaria


Silnice Tejeda - Artenara spojuje dvě vesnice přibližně ve středu ostrova Gran Canaria. Vede jižním a západním úbočím hřebene s nejvyšší horou Moriscos (1772 m.n.m.). Víceméně stále stoupá z nadmořské výšky Tejedy (1090 m.n.m.) do Artenary s nadmořskou výškou 1230 m.n.m. V této závětrné části Gran Canarie téměř chybí vegetace a voda, takže obyvatelé pro své životní potřeby využívají vodu z přehrad, na druhou stranu na celé délce silnice si můžete vychutnávat lesy nerušené výhledy na západ ostrova. Jsou fantastické. 

Nejzajímavějším místem, na kterém vaše oko spočne, je izolovaný skalní suk Roque Bentayga (1412 m.n.m.) na druhé straně hlubokého údolí Barranco Grande de Tejeda (od silnice na jih), kterým teče občasný tok z Tejedy až do moře. 


Umístění

GPS souřadnice

28°0'57.255"N, 15°38'3.240"W

Adresa

Tejeda 35360

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1090 m.n.m. - 1230 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice Tejeda - Artenara je asi 7 km dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Artenary se dostanete busem č. 220 z Teroru. Do Tejedy jezdí linka č. 18 z autobusového nádraží Faro Maspalomas. V obou případech se jedná o 1 až tři páry spojů denně. Jen jeden pár spojů denně jede na trase Teror - Artenara - Tejeda, které využijí popisovanou silnici. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na silnici Tejeda - Artenara není příliš živý provoz. Při okraji na několika místech můžete zastavit a vychutnávat si výhledy. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud po silnici Tejeda - Artenara pojedete se zájezdem a budete chtít venku obdivovat výhledy, musíte s busem zastavit na některém z rozšířených míst a doufat, že podobný nápad neměli automobilisté před vámi. 

Přístup pěšky

Silnici pro pěší výlet nedoporučujeme. Hezčí je trasa po hřebeni Tejeda - Cruz de Tejeda - hora Moriscos - Artenara. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pro jízdu na kole je silnice Tejeda - Artenara pohodová. 

Poznámky pro vozíčkáře

Po výstupu z auta na některém rozšířeném místě vozovky si výhled zcela určitě užijete se vší parádou. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu