Muzeum v četnické stanici v Saint Tropéz

Dějiny kinematografie a hlavně soubor předmětů z legendárního filmu na autentickém místě

Kontaktní informace

+33 494 559 020
Oficiální stránky
mgc@ville-sainttropez.fr

Musée de la Gendarmerie et du Cinema neboli Muzeum četnictva a kinematografie vzniklo na nejlepším možném místě vůbec. Jak se svět četníků a filmového plátna v Saint Tropéz střetly?

Saint Tropéz již dávno a nejvíce pak  od konce 19. století bylo idylickým, ale přitom rušným přístavním městem. Na celém jižním pobřeží Francie začal vzkvétat turistický ruch, bohatí lidé z celé Evropy sem začali jezdit za rekreací. Saint Tropéz má k cestovnímu ruchu naprosto ideální podmínky v podobě polohy v subtropickém pásu s mnoha plážemi na pobřeží Středozemního moře. Ostatní města v okolí jsou na tom sice podobně, ale Saint Tropéz leží na poloostrově, takže se jeho pláže netáhnou "do délky", ale město obklopují. Na některých plážích v okolních městech jsou rekreanti rušeni hlukem ze silnic a železnice, což v Saint Tropéz není. 

První četnická brigáda byla ve městě založena už r. 1838. Nepřekvapuje to vzhledem k tomu, jak ekonomicky aktivní město tehdy bylo a jak tady město chtělo udržet právo a pořádek. Cílem byla trvalá přítomnost strážců zákona v území. Dříve bylo jednou z hlavních náplní práce četníků odchytávání pytláků, dnes je to bezpečnost obyvatel a silničního provozu. 

Kinematografie přichází do Saint Tropéz mnohem později. Roku 1905 je tady natočena reklama pro firmu Michelin, ale filmy se tady začaly natáčet až v meziválečném období - roku 1930 tady vznikl La Servante režiséra Jeana Chouxe a r. 1931 Pour on soir od Jeana Godarda. Roku 1956 tady režisér Roger Vadim natočil legendární film A Bůh stvořil ženu, kde v hlavní roli excelovala Brigitte Bardotová

Svět četníků a filmu se spojil roku 1964 v jednom z nejlepších světových komediálních děl Četník ze Saint Tropéz režiséra Jeana Giraulta (1924-82) s Louis de Funésem (1914-83) v hlavní roli. Jen poznamenejme, že ve filmu v komparsu hrají opravdoví místní četníci a také Giraultovi přátelé (i režiséři), kteří zrovna v Saint Tropéz trávili dovolenou. Mimořádný talent Jeana Giraulta na tvorbu komedií a Funésova osobnost způsobily, že z filmu se stal kasovní trhák a město začalo zažívat nápor turistů, kteří hledali filmové lokace. Přitom ve filmové četnické stanici dlouhá léta nebylo nic zvláštního a budova byla opuštěna, muzeum vzniklo až v 10. letech 21. století. 

Dnes v muzeu můžete vidět v hezkém aranžmá dobové předměty jako ve starém filmu. Mapuje se tu nejen dílo z roku 1964, ale místní dějiny četníků a filmu z obecnějšího pohledu. 

Otevírací doba:

XI.-III. 10 - 17

IV.-VI. 10 - 18

VII.-VIII. 10 - 19

IX.-X. 10 -18

Základní vstupné: 5 euro

Až se nabažíte muzea anebo ještě předtím, doporučujeme vyrazit v Saint Tropéz do některé proslulé cukrárny nebo na pláže, které jsou známé průzračnou vodou a zvučnými jmény Tahiti, Les Clubs 55 a Key West Beach. Dalším z proslulých míst je 15 km vzdálená pláž L´Escalet. 

Z historických pamětihodností by vám neměly uniknout tyto: Citadela, pobřežní opevnění ze 17. století, kde se dnes konají výstavy, a Le Musée de Lannonclade s díly impresionistů. 

Když k tomu přidáte velké nakupení butiků, dvě klasické parfumerie a tzv. salóny krásy, pak máte v Saint Tropéz program hned na několik dní. 


Podle:

Saint-Tropez, 12. 3. 2023

Musée de la gendarmerie - Site officiel de la ville de Saint-Tropez, 12. 3. 2023



Umístění

GPS souřadnice

43°16'10.699"N, 6°38'7.943"E

Adresa

Place Blanqui 2
Saint Tropéz 83990

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Pobřežní železniční trať Nice - Marseille má nejbližší stanici ve městě Fréjus. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží v Saint Tropéz je blízko centra. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ve městě je velká spousta parkovišť, např. u přístavu. Všechna jsou placená. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu