Roque Guayedra

Archeologické naleziště a vyhlídka na severozápadě ostrova Gran Canaria


Severozápad ostrova Gran Canaria mezi městy La Aldea de San Nicolás a Agaete tvoří divukrásná krajina málo zasažená civilizací. Sopečné horské masívy se zvedají přímo z moře, není tady žádná pobřežní nížina. Nejvyšším bodem je Tamadaba (1444 m.n.m.), ale již těsně u břehu ve vzdálenosti 1 km od moře se zvedají vrcholy až 1000 m vysoké oddělené vzájemně hlubokými roklemi, což dává tušit, jak nesmírně složitý a turisticky zajímavý je zdejší reliéf. 

V této krajině kupodivu odedávna žili lidé. Archeologické naleziště Roque Guayedra je dokladem nesmírné houževnatosti lidí, kteří tady sídlili asi od 11. století a vybudovali stavby, jejichž účel dosud není plně vysvětlen. 

Na výspě mezi roklemi La Palma a Guayedra si v 11. stol. obyvatelé postavili dva domy kruhového a oválného půdorysu. jsou zasazeny do podkladu, z něhož byly před stavbou vylámány kameny.  Do dnešních dnů se nezachovaly v celé výšce, ale víme, že horní patro bylo vytvořeno z hlíny, dřeva a kamene. Stěny staveb jsou zhotoveny ze dvou řad kamenů. Interiér  obsahoval na křížovém půdoryse jednu velkou místnost uprostřed a dvě malé na boku. Není známo, zda domy sloužily k bydlení (jsou daleko od zdroje pitné vody) nebo k jiným účelům (např. náboženským). 

Výzkum naleziště vedl v l. 1975-81 dr. Celso Martin de Guzmán. Vláda ostrova r. 2005 rozhodla o otevření naleziště pro veřejnost. 

V okolí se nacházejí lávové jeskyně s pohřebišti i s obytnými prostorami. Je do nich zakázán vstup, protože na přístupových cestách k nim hrozí pády kamenů. 

Naleziště je volně přístupné a kromě ducha archeologie na něm můžete obdivovat fantastický rozhled na moře i hory. 


Podle:

Informační tabule na lokalitě, listopad 2022. 





Umístění

GPS souřadnice

28°4'31.183"N, 15°42'35.220"W

Adresa

Agaete 35480

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
232 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do města La Aldea lze dojet spojem linky 38 z Puerto Mogán. Ten ale jezdí jen jednou denně v pracovní dny a v sobotu (r. 2023). Do Agaete jezdí také jen jeden spoj denně linky 102 z Gáldáru a pět spojů denně linky 101. Ani jeden ale nemá zastávku blízko popisované lokality. 

Příjezd osobním autem, parkování

U naleziště lze dobře zaparkovat. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U naleziště lze dobře zaparkovat. 

Přístup pěšky

Od parkovací plochy je to k nalezišti 50 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pobřežní silnici doporučujeme jako výzvu pro silniční cyklisty. Nejsou na ní extra příkrá a dlouhá stoupání, jen musíte dávat pozor na provoz motorových vozidel, ale ten je snesitelný. 

Poznámky pro vozíčkáře

S fyzicky dobře vybaveným doprovodem se od auta k nalezišti dostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu