Pláž Playa de la Aldea

Možnost koupání na západě ostrova Gran Canaria


Západ ostrova Gran Canaria je tvořen vysokými horami, které se zdvihají přímo z moře a na pobřeží není žádná pláž.

Oblast okolo La Aldea de San Nicolás je výjimkou. Město je rozloženo v poměrně rozsáhlé, ploché nivě místních vodních toků. Sníženina pokračuje od města až ke 3 km vzdálenému pobřeží, kde mezi horami láká ke koupání asi 800 m dlouhý pás pobřeží, pláž tvořená černým pískem nebo různě velkými oblázky. Je z obou stran lemována krásnými, vysokými kopci. Ze strany moře sem přicházejí velké vlny, které jsou na severním konci pláže u přístavu tlumeny výrazným vlnolamem, zatímco na jihu se derou na pobřeží v plné síle a často vytvářejí na pobřeží zajímavé tříštivé efekty. Vyplývá z toho, že část pláže u přístavu vyhledávají spíše rodiny s dětmi, jižní zase surfaři. 

Zázemí je tvořeno parkovištěm, parkem, několika restauracemi a možnostmi ubytování. Pláž má přírodní charakter, chybí promenády, velké hotely a davy turistů, jevy tak typické pro jiné lokality na Kanárských ostrovech. 


Umístění

GPS souřadnice

28°0'17.893"N, 15°49'1.813"W

Adresa

La Aldea de San Nicolás 35470

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž sestává ze tří oddělených částí, které celkem mají délku asi 800 m. Jejich šířka se pohybuje od 10 do 50 m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do města La Aldea lze dojet spojem linky 38 z Puerto Mogán. Ten ale jezdí jen jednou denně v pracovní dny a v sobotu (r. 2023). Po silnici mezi Agaete a La Aldea jezdí linka 101 s počátkem v Galdáru. Bus jede přes El Risco, pak do tunelu, poté závlekem k pláži, kde lze vystoupit na zastávce Puerto de San Nicolás. Zde se bus otočí a jede do La Aldea. Jezdí 5 spojů denně. Tzn. v opačném směru se lze k pláži z La Aldea dostat linkou 101. 

Příjezd osobním autem, parkování

K pláži se dostanete po silnici z města La Aldea, nebo od křižovatky se silnicí do Agaete. K dispozici je parkoviště s relativně nízkým počtem míst. Komunikace je slepá, končí u přístavu, návrat zpět touž cestou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. 

Přístup pěšky

Nutno přijít po silnici, ale není to příliš atraktivní přístup, raději přijeďte autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Viz příjezd pro auta. Na pláž se ale samostatně nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu