Montaña del Cabezón

Hora na hlavním hřebeni ostrova Tenerife s astronomickou observatoří

Kontaktní informace

Oficiální stránky

Na vrcholu relativně ploché sopečné hory Montaña del Cabezón (2395 m.n.m.) nedaleko El Teide na ostrově Tenerife je umístěna jedna z nejlepších astronomických observatoří na světě - Observatorio Astronomico Teide. Vědci zde využívají výjimečnou polohu blízko vědeckých center Evropy, velkou nadmořskou výšku, nízké světelné a tepelné znečištění atmosféry a snadnou dopravní dostupnost. Až na vrchol vede asfaltová silnice, od přímořských středisek z kterékoli části ostrova se sem autem dostanete do dvou hodin jízdy. 

Jeden z posledních špičkových dalekohledů sem byl dovezen od výrobce z Japonska roku 2019. Jeho některé součástky pracují při teplotě blízké absolutní nule (- 269,15°C). 

Oblast observatoře je oplocena, běžný návštěvník se dovnitř dostane jen při prohlídkách, které astronomové občas pořádají. Ale turista, který sem dorazí autem a zůstane na silnici před bránou, nemusí odbočení ze silniční "hřebenovky" TF-24 vůbec litovat. Aniž byste se nějak daleko vzdalovali z auta, naskytne se vám úžasný kruhový rozhled téměř na celé Tenerife i na sousední ostrovy: 95 km vzdálený Gran Canaria na východě a na 130 km vzdálený La Palma na západě. To samozřejmě platí za ideálního počasí, protože po velkou část roku je obzor na Tenerife pod kuželem El Teide zahalen oblačností. 

Silnice od observatoře pokračuje do mělkého sedla a k bráně dalšího objektu na hoře Montaña Izaña (2385 m.n.m.). Vrchol je oplocen a pro veřejnost není přístupný. Navrátit k silnici TF-24 se musíte touž cestou. 

Přestože se nacházíme na 28 stupni severní šířky, tedy blízko tropického pásu, může se stát, že silnice a krajina okolo observatoře budou zaváty sněhem. Tomu odpovídá i vegetace. Zdejšímu vysokohorskému podnebí odpovídá jen řídké rostlinstvo. 

Prohlídky observatoře doporučujeme rezervovat na Prohlídky a exkurze s průvodcem na observatoři Teide | Sopka Teide (volcanoteide.com)


Podle:

Observatorio del Teide especial familias | Volcano Teide - YouTube, 14. 5. 2023

GroundBIRD – Wikipedie (wikipedia.org), 14. 5. 2023


Umístění

GPS souřadnice

28°18'4.342"N, 16°30'38.550"W

Adresa

La Orotava 38300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2395 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nejmodernější dalekohled na observatoř Teide dorazil r. 2019. Uvnitř dalekohledu panuje teplota 4 K (= - 269,15°C).

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na silnici TF-24 nejezdí žádná pravidelná autobusová linka. Samozřejmě k observatoři také ne.

Příjezd osobním autem, parkování

Ze "hřebenové" silnice TF-24 odbočte na křižovatce o souřadnicích 28°18'9.106"N, 16°30'51.482"W. Odbočka je slepá, návrat touž cestou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ze "hřebenové" silnice TF-24 odbočte na křižovatce o souřadnicích 28°18'9.106"N, 16°30'51.482"W. Odbočka je slepá, návrat touž cestou. Velkým typům autobusů se na slepé odbočce bude velmi špatně otáčet. 

Přístup pěšky

Přes hory Montaña del Cabezón a Montaña Izaña nevedou žádné značené turistické trasy. 

Příjezd na kole, parkování kol

K observatoři lze dojet na silničním kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Po vystoupení z auta si můžete naplno užít daleké rozhledy. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu