Los Roques de García

Skupina překrásných skal na planině pod sopkou El Teide na Tenerife


Zatímco severní svahy sopek El Teide (3715 m.n.m.) a Pico Viejo (3134 m.n.m.) na Tenerife spadají přímo do Atlantského oceánu, jižní mají menší převýšení, protože jejich úpatím je dno kaldery o nadmořské výšce asi 2100 metrů. Kaldera je geologicky starší než sopky, vznikla propadnutím stropu nad prázdným magmatickým krbem dávné sopky. El Teide a Pico Viejo "vyrostly" vršením sopečného materiálu nade dnem starší kaldery při dlouhé sérií erupcí, která prozatím končí rokem 1909. 

Kaldera pod sopkami má obří, přibližně kruhový tvar o obvodu asi 45 km. Oblast východně od silnice TF-21 má mírně se svažující, ale převážně rovinný povrch s několika lávovými proudy, které z něj činí reliéf místy poměrně členitý, oblast západní má víceméně rovný povrch. Pro první se v průvodcích nepoužívá jednotný název, jen pro oblast blízko návštěvnického střediska se vžilo pojmenování Cañada Blanca, pro druhou Llano de Ucanca. 

Podle některých popisů má být Cañada Blanca jednou kalderou a Llano de Ucanca druhou. Stěna mezi nimi byla silně erodována a zbyly z ní jen skály Los Roques de García. Eroze přitom vytvořila úžasné bizarní tvary, které mají roztodivné názvy - La Catedral, Cinchado a další. Výška skal se pohybuje kolem 30 m.

Okolo skal vede upravená, dobře schůdná stezka o délce cca 3,7 km. Dá se ujít i s odpočinky a fotografováním za 1:30 hodiny. Velmi doporučujeme toto místo navštívit. Menší množství návštěvníků tady bývá navečer. Stezka je úchvatná v celém průběhu, ale patrně nejzajímavější je odbočka na vyhlídku Mirador de la Ruleta s pohledem na skály, na El Teide i na planinu Llano de Ucanca a pak všechna místa, kde můžete pohledem či fotoobjektivem zachytit současně nějakou skálu a vrchol Pico del Teide. 


Umístění

GPS souřadnice

28°13'23.495"N, 16°37'51.070"W

Adresa

La Orotava 38300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2030 m.n.m. - 2144 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K návštěvnickému středisku na zastávku Parador del Teide jezdí linka 341 z El Portillo (pro dopravu od pobřeží nepoužitelná, navíc v turisticky neatraktivních časech okolo poledne), dále linka 342 z Costa Adeje a 348 z Puerto de la Cruz. Druhá a třetí linka jen jednou denně. 

Příjezd osobním autem, parkování

U návštěvnického střediska je vybudováno rozsáhlé parkoviště a druhé je přímo u skal. V letních rekreačních špičkách kapacitou nedostačují. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd osobním autem. 

Přístup pěšky

Skály můžete obejít po pohodlné stezce o délce asi 3,7 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Stezka okolo skal je určena pro pěší. Ke skalám se dostanete jen po silnici, cyklistické komunikace v horách pod El Teide nejsou vybudovány. 

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta okolo skal není pro vozíčkáře v celé délce sjízdná. Hezké pohledy jsou ale už přímo z parkoviště. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu