Mirador de Archipenque

Výhled na západním pobřeží ostrova Tenerife na obrovité vulkanické skály Los Gigantes a na ostrov La Gomera


Los Gigantes (Obři) jsou velkolepé, až 550 m vysoké vulkanické skály na západním pobřeží ostrova Tenerife, které se svisle zvedají nad hladinou Atlantiku. Činí tuto část pobřeží zcela nedostupnou pro jakoukoli běžnou lidskou činnost a naopak příhodnou pro život mnoha organismů. 

Na západním pobřeží od 60. let 20. století vyrostla šňůra několika měst, jejichž jediným cílem je ubytovat hosty a sloužit jim při rekreaci u moře. Na severu tento pomyslný řetěz končí, protože přírodní podmínky Los Gigantes dovolují jen skály pozorovat, ale nikoli něco v nich vybudovat. 

Vyhlídka Archipenque umožňuje sledovat skály Los Gigantes a ostrov La Gomera sice z uctivých vzdáleností 2 km, resp. 29 km, ale nesmírně zajímavě. Zvlášť úchvatné jsou tady západy Slunce. 

Pokud se chcete dostat blíže ke skalám Los Gigantes, vydejte se do přístavu a pak severně odtud na okraj pláže Los Guios. Překrásné výhledy se naskýtají při plavbě lodí. Existuje mnoho společností, které výlety po moři pořádají, stačí dojít do přístavu a plavbu si zde domluvit. 

Z ulice Cale Tabaiba vede na sever stezka, kterou je možno jít skalami a zase zpět. Je úzká, vede vysoko nad mořem, charakterem připomíná místy vzdáleně alpské ferraty, ale jištění na ní chybí, a chůzi po ní můžete uskutečnit jen na vlastní nebezpečí.


Umístění

GPS souřadnice

28°14'25.231"N, 16°50'12.958"W

Adresa

Avenida Quinto Centenario
Puerto Santiago
Santiago del Teide 38690

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
125 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skály Los Gigantes u stejnojmenného města dosahují výšky až 550 metrů. Dále od města je relativní převýšení mezi hladinou moře a vrcholem skal až 950 metrů.
Kategorie chráněného území
Parque rural de Teno

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z autobusových spojení do města Los Gigantes vyberme:  například sem jezdí poměrně hodně spojů linky 477 z Costa Adeje a několik spojů linek 493 z Guía de Isora. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na vyhlídce lze zastavit a krátce parkovat. V centrech měst Los Gigantes a Puerto Santiago se obecně parkuje velmi špatně. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Možnosti pro zastavení autobusu v Los Gigantes jsou velmi omezené. S velkým typem busu sem raději nejezděte.  

Přístup pěšky

Na vyhlídku nevede žádná značená cesta. 

Příjezd na kole, parkování kol

K vyhlídce lze na kole přijet pouze po silnici, speciální cyklistické komunikace zde nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro pohyb na vyhlídce Archipenque si vezměte doprovod. Silnice u vyhlídky má velký spád. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu