Mirador del Risco Mogote

Překrásný výhled vysoko nad mořem na severovýchodě ostrova Tenerife


Severovýchodní část Tenerife je sopečným pohořím, jedním ze tří, jejichž spojením při nahromadění vulkanického materiálu při erupcích vznikl celý ostrov. Protože tato světová strana je na Tenerife návětrná, přinášejí sem větry dostatek srážek. Má to dva důsledky: jednak tady roste hodně lesů a jednak srážky vytvořily povrchové toky, které erozí rozčlenily tuto část ostrova na rokle a mezi nimi vystupující hřebeny. Dokonce je tady vytvořen v sopečných horninách hlavní hřeben - stejného vzezření jako hřebeny v Tatrách nebo Alpách. 

Do vesnic Taganana a Almáciga, které leží "za" hlavním hřebenem, vede jediná přístupová komunikace - silnice TF - 134. Má impozantní průběh. Nejdříve pojedete ze San Andrés nebo z Las Mercedes po TF - 12 , z níž pod hlavním hřebenem odbočíte na TF - 134. Ta dále pokračuje tunelem délky asi 370 metrů a dovede návštěvníky Tenerife do jednoho z nejodlehlejších koutů ostrova. 

Od severního portálu tunelu je to k moři vzdušnou čarou 2 km, silnice přitom musí překonat výškový rozdíl 650 m. Stavitelé komnikaci museli vést náročným terénem v mnoha náspech, zářezech a serpentinách, její délka (než klesne ze 650 m.n.m. k moři) je 5,5 km. 

Při silnici je vybudována impozantní vyhlídka Mirador del Risco Mogote, kde se můžete kochat horami i oceánem. Parádní pohledy si nejvíce užijete večer, kdy slunce osvětluje obzor před vašimi zraky. 


Umístění

GPS souřadnice

28°33'29.367"N, 16°12'19.809"W

Adresa

Taganana
Santa Cruz de Tenerife 38005

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
390 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parque rural de Anaga

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte ze Santa Cruz busem č. 946 (směr Almaciga) a vystupte na zastávce Risco Mogote. Spoje jezdí zhruba po 2,5 hodinách celotýdenně. 

Příjezd osobním autem, parkování

U vyhlídky lze s osobním autem zastavit na parkovišti, ale jen ve směru dolů. Při řízení a manévrech u vyhlídky dbejte opatrnosti, protože Mirador i jeho parkoviště jsou situovány v protisměrné zatáčce a ve značném sklonu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro zastavení busu je na parkovišti málo místa.

Přístup pěšky

Na vyhlídce je křižovatka turistických cest. Můžete sem pěšky přijít z Almacigy, El Bailadera nebo z Taganany. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka má docela velký sklon, vezměte si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu