Vyhlídka u El Cardonal

Skvělá zastávka a podívaná na severovýchodním pobřeží ostrova Tenerife


Severovýchodní cíp Tenerife patří na tomto ostrově k oblastem, kam moc turistů nejezdí. Zavítají sem jen fajnšmekři, kteří dokáží ocenit odlehlost a divoký ráz zdejší krajiny. Od hlavního města Santa Cruz některé vesnice odděluje hřeben sopečných hor vysokých až 1000 metrů. "Za" hřebenem leží dvě vesnice: Taganana a Almáciga. Zatímco obyvatelé jižní strany hřebene u pobřeží mají obvykle rozhodující příjmy z turistického ruchu anebo z práce ve službách, v těchto dvou sídlech zůstává tradiční činností zemědělství a rybolov. 

Proč sem návštěvníci vůbec jezdí?

Severovýchodní cíp ostrova je možno projít pěšky a prožít pocity osamělých tuláků. Nebo je možno po silnici TF-134 zajet na některou z mála pláží a mít tady zajímavý den. Anebo prostě pojedete autem, budete se kochat vyhlídkami, dáte si jídlo v některé z restaurací (moc jich ale není) a zase pojedete zpátky na jižní rušné pobřeží. 

Vesnice Taganana se skládá z několika menších osad - jedna z nich se jmenuje El Cardonal. Ještě než silnice TF-134 po překonání hřebene a úchvatném sjezdu na jeho severní stranu klesne na úroveň hladiny moře, pojedete okolo místa, kde je možno zastavit a porozhlédnout se na hory i oceán. Lokalita nemá název, my jsme ji pracovně pojmenovali Vyhlídka u El Cardonal. Kromě přírody si určitě povšimnete způsobu, jak na protější straně rokle místní lidé využívají pozemky. Každý kousek půdy je dobrý a terasování svahů je jedním ze způsobů, jak se bránit erozi. 


Umístění

GPS souřadnice

28°34'0.877"N, 16°12'48.695"W

Adresa

Taganana
Santa Cruz de Tenerife 38005

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
110 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parque rural de Anaga

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte ze Santa Cruz busem č. 946 (směr Almaciga) a vystupte na zastávce Bajo Roque. Spoje jezdí zhruba po 2,5 hodinách celotýdenně. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici TF-134 klikatými serpentinami od tunelu pod hlavním hřebenem přes vesnici Taganana až téměř k moři. Vyhlídka je tvořena parkovištěm na výspě otevřené k oceánu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus se na výspu s parkovištěm a vyhlídkou nevejde. 

Přístup pěšky

Okolo vyhlídky vede jen silnice, turistické stezky nikoliv. 

Příjezd na kole, parkování kol

K vyhlídce můžete přijet jen po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jakmile vystoupíte z auta, můžete si vyhlídku příjemně užít. Je na ní sice přírodní, ale vcelku hladký povrch. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu