Městské pláže v Candelarii

Hezké koupání na východě ostrova Tenerife


Město Candelaria na Tenerife má dvě části, starou a novou. Ta novější začala vznikat v 70. letech 20. století, kdy postupně developeři skupovali pozemky na celém jihovýchodním pobřeží ostrova a začali tady budovat města určená výhradně k ubytování návštěvníků toužících po rekreaci u moře. 

V Candelarii za tím účelem zdařile vybudovali pláže. Hezký příklad nalezneme v městské části Punta Larga, kde byly vytvořeny dva umělé poloostrovy, na nichž byly vysázeny palmy a na přístupových cestách položeny dřevěné chodníky. Vlnobití je tlumeno menšími hrázemi. Vzniklo tak vynikající zázemí pro lenošení u vody, kde můžete trávit čas i v době, kdy ve střední Evropě převládají mrazy, a navíc sem můžete vzít děti, protože voda není hluboká. 

Okolní zástavba je přitom také volena citlivě. Z mnoha apartmánů v nevysokých budovách jejich dočasní obyvatelé shlíží přímo na moře, obdivují východ Slunce nad 85 km vzdáleným ostrovem Gran Canaria. V přízemí se obvykle nacházejí restaurace. Město přitom žije vedle příjmů z turistického ruchu i "běžným" životem, protože místní obyvatelé pracují v centru nebo třeba v průmyslové zóně na jihu města a jejich děti navštěvují školu. Večer se místní v restauraci potkávají s turisty. 

Uvidíme v budoucnu, jak se developeři a městská správa zachovají, protože ve městě i v jeho okolí je ještě velká spousta volných pozemků. Pokud budou volit jako dosud výstavbu apartmánových bytů, pláže a infrastruktura nárůst počtu rekreantů ještě unesou. Velké hotelové komplexy by pobřeží kapacitně přetížily. 


Umístění

GPS souřadnice

28°22'7.825"N, 16°21'41.452"W

Adresa

Punta Larga
Candelaria 38530

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Santa Cruz jedou do Candelarie autobusy č. 121, 122, 126. Vystupte např. na zastávce Bentor. Spojení je velmi časté a celotýdenní. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze kdekoli, kde je volno a dovolují to dopravní předpisy. Mimo letní sezonu lze zastavit i těsně u pláže, v létě bývá situace horší. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro autobusy není u pláže žádné dobré místo k parkování. 

Přístup pěšky

Podél mořského pobřeží lze konat krásné procházky a vybrat si vhodné místo, kde se budete slunit a koupat. Rekreanti toho využívají po celý den, zvláště pak ráno a večer. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky.

Poznámky pro vozíčkáře

Vstupy do vody nejsou bezbariérové. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu