Masca

Horská osada na západě ostrova Tenerife


Masca je malá horská osada na západě Tenerife. Je známa z historie jako jedno ze sídel původních obyvatel Guančů již z doby, než ostrov r. 1496 obsadili Španělé. Okolí tvoří strmé až svislé sopečné masívy, které svojí malebností a divokostí lákají k prohlídce Mascy a okolí mnoho návštěvníků. Osada samotná má asi 90 stálých obyvatel a několik dílčích roztroušených sídel. Skály jsou místy porostlé jednotlivými stromy či keři, například cypřiši, někde tvoří rozlohou malé lesy. 

Hlavním lákadlem pro turisty je rokle Masca (Barranco de Masca), která strmě spadá od osady západním směrem k moři. Cestu dolů je možno uskutečnit jedině pěšky asi za 3 hodiny, nahoru 4 hodiny (údaje z průvodců jsme v redakci zatím neměli možnost ověřit). Prohlídka se může uskutečnit pouze po předchozí registraci na www.caminobarrancodemasca.es. Můžete jít individuálně nebo ve skupině s domluveným průvodcem. Rozhodně si vezměte dobré boty a dostatek pitné vody. Může se vám stát, že na povolení vstupu budete čekat až několik dní, protože počet osob vstupujících do rokle je regulován. Do osady doporučujeme přijet autobusem (zvláště pak v letní sezoně), protože parkovacích míst v Masce je velmi málo a doba parkování je stanovena na nejvýše dvě hodiny. 

Pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete jít do rokle, pak docela dobře vám bude stačit pohled z parkoviště na fascinující krajinu všude kolem. 


Podle:

Masca – Wikipedie (wikipedia.org), 14. 6. 2023

Soutěska Masca | Ostatní přírodní oblasti | Tenerife (webtenerife.com), 14. 6. 2023





Umístění

GPS souřadnice

28°18'19.861"N, 16°50'25.611"W

Adresa

Masca
Buenavista del Norte 38480

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
600 m.n.m. - 675 m.n.m.
Základní číselné údaje
V osadě Masca žije asi 90 obyvatel.
Kategorie chráněného území
Parque rural de Teno

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Mascy se dostanete buď ze Santiaga del Teide busem č. 355, z Buenavista del Norte busem č. 355 a 365. Vystupte na zastávce Masca. 

Příjezd osobním autem, parkování

Po omezenou dobu a pokud budete mít štěstí - můžete parkovat na některém volném místě na parkovišti při hlavní silnici ve středu vesnice. Stane se vám to jen opravdu náhodně. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud přijedete se zájezdem, pak nechte účastníky akce vystoupit a v domluveném čase se pro ně vraťte. Bus musí jet parkovat např. na Cruz de Hilde nebo do Santiaga. 

Přístup pěšky

Kromě stezky, která vede do rokle, v Masce jiné (značené) cesty nejsou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole do Mascy můžete přijet po silnici z Buenavista del Norte nebo ze Santiaga del Teide. Z obou směrů pojedete nejdříve do prudkého kopce a potom dolů do Mascy.  

Poznámky pro vozíčkáře

Po parkovišti v Masce se můžete pohybovat v podstatě bez problémů, jen na překonání prudkých svahů si vezměte doprovod. Mimo parkoviště se ale nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu