Silnice Santiago del Teide - Masca

Komunikace v překrásné krajině divokých sopečných hor na západě ostrova Tenerife


Silnice TF-436 na úseku mezi městem Santiago del Teide a osadou Masca na Tenerife je vrcholným zážitkem, ať už tím myslíme krásu krajiny nebo prověření řidičských schopností. 

Jízda ve směru od Santiaga začíná v nadmořské výšce 930 metrů. V několik serpentinách vystoupáte do průsmyku Cherfe v 1050 metrech nad mořem, odkud se z vyhlídky můžete podívat zpět na Santiago s rozestavěným portálem silničního tunelu (stav na konci r. 2022) a s horami, kterým vévodí mohjutný kužel El Teide, a také dopředu dolů do rokle s osadou Masca. Následuje překrásný sjezd do Mascy, který je "okořeněn" mnoha protisměrnými oblouky. Na některých místech můžete sledovat z dalších vyhlídek okolní sopečné hory často bizarních tvarů, z některých míst je vidět sousední ostrov La Gomera. 

Cíl v Masce je v nadmořské výšce 650 metrů. 

Silnice není nebezpečná, má běžný asfaltový povrch evropských parametrů. Na úzkých místech a v zatáčkách doporučujeme bedlivě dávat pozor, věnovat se řízení, zvláště při míjení protijedoucích vozidel. 


Umístění

GPS souřadnice

28°18'0.873"N, 16°49'36.118"W

Adresa

Masca
Buenavista del Norte, Santiago del Teide 38480

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
650 m.n.m. - 1050 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice v úseku Santiago del Teide - Masca je dlouhá 6 km.
Kategorie chráněného území
Parque rural de Teno

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici jezdí autobus linky 355 na trase Santiago del Teide - Buenavista del Norte a linky 365 Lomo de Masca - Buenavista del Norte. První z nich má zastávku např. v průsmyku Cherfe. 

Příjezd osobním autem, parkování

Silnice je běžně dostupná provozu automobilů. Není nebezpečná, má běžný asfaltový povrch evropských parametrů. Na úzkých místech a v zatáčkách doporučujeme bedlivě dávat pozor, věnovat se řízení, zvláště při míjení protijedoucích vozidel. Na vyhlídkách zastavujte jen tehdy, pokud je na nejbližším parkovišti volné místo. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd autem. 

Přístup pěšky

Po silnici nebo v její blízkosti nevedou značené turistické trasy. Vzhledem k hustotě provozu a nepřehledným zatáčkám chůzi po TF-436 nedoporučujeme. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na vyhlídkách se budete pohybovat celkem bez problémů, doprovod ale vřele doporučujeme. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu