Pláž Playa de Las Gaviotas

Černá přírodní plocha na severozápadě ostrova Tenerife


Na severovýchodě Tenerife mnoho návštěvníků přichází na pláž Teresitas. Pokud vás koupání na nejkrásnějším místě ostrova omrzí, můžete se vydat na průzkum pobřeží po silnici TF-121 ještě dále od hlavního města. Budete potřebovat auto. Autobusy sice do této odlehlé končiny jezdí, ale intervaly mezi jednotlivými spoji jsou velmi dlouhé.

Nejdříve se můžete kochat výhledem na Miradoru dos Playas a pak budete s mořem po pravé straně pokračovat klikatou silnicí dále. Už po 1 km jízdy zpozorněte a na křižovatce odbočte vpravo dolů po prudce klesající úzké silničce. Minete nejdříve nápadný izolovaný apartmánový komplex a pak vás po prudké zatáčce vlevo čeká sjezd na přírodní parkoviště. 

Vpravo odtud se rozprostírá jedna z nejzajímavějších pláží ostrova - Playa de Los Gaviotas (= pláž racků). Je pokryta černým vulkanickým pískem, má zcela přírodní charakter bez civilizačních vymožeností (bary, lehátka, pitná voda, vlnolamy, zeleň tvořící stín), takže jí vyhledává jen specifická klientela. Vybavení, jídlo a pití si musíte přinést. Rozhodně si tady mohou přijít na své surfaři. Večer na této pláži otočené k východu brzy zapadá slunce. Někteří autoři píšící o Tenerife pláž Gaviotas uvádějí jako nudistickou.

Další pláž, která se jmenuje Chica, najdete v opačném směru od parkoviště. Stačí přejít několik skal. Má podobný charakter, ale mnohem menší rozlohu. Nad pláží Chica vyrostl velký apartmánový komplex, v němž majitelé jednotlivých bytů nabízejí specifické ubytování hostům ostrova. Pokud sem zamíříte, musíte počítat se značnou dopravní odlehlostí lokality. Potraviny si sem musíte dovézt, ale zato si budete užívat zvláštního ticha a života bez nočního přesvícení oblohy. 

Při silnici si můžete všimnout u silnice v zářezu geologické zajímavosti. Staršími vulkanickými horninami si prorazilo při další sopečné erupci cestu čedičové magma. K vidění jsou tu dvě čedičové žíly, jedna o značné mocnosti, druhá tenká. S podobnými úkazy se můžete setkat i podél silnice TF-121. 



Umístění

GPS souřadnice

28°30'46.586"N, 16°10'34.480"W

Adresa

Carretera Las Gaviotas
San Andrés
Santa Cruz de Tenerife 38005

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 1 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž Gaviotas je asi 200 m dlouhá a 10 až 50 m široká.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Santa Cruz, zastávky Intercambiador jeďte busem 945 směr Igueste a vystupte na zastávce Playa Las Gaviotas. Autobus zastavuje na rozcestí nad pláží. Dobře si nastudujte jízdní řády pro návrat zpět. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici TF-121 ze Santa Cruz a na křižovatce nad pláží odbočte vpravo dolů na přírodní parkoviště. Silnice dál nepokračuje. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem se k pláži nedostanete. 

Přístup pěšky

Pěšky se k pláži dostanete jen po silnici, což nedoporučujeme. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž nedisponuje přístupy do vody, které by byly vhodné pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu