Vyhlídka u Igueste

Zážitek v poslední vesnici severovýchodu ostrova Tenerife


Hlavní město Tenerife Santa Cruz zaujímá rozsáhlé území s vesnicemi, které k němu administrativně patří a jsou rozesety na krajinářsky půvabném severovýchodě ostrova. Samotná "špička" ostrova je neobydlená, poslední vesnicí na pobřeží ve směru od hlavního města je Igueste de San Andrés. 

Architektonicky v ní kromě malého kostelíčku není zajímavého vůbec nic. Silnice, která sem vede, končí slepě v několika ulicích nebo pokračuje jako polní cesta do hor. Směrem k moři (kde stojí i kostel) se rozprostírá zajímavá část zástavby. Do některých domů se jejich majitelé nedostanou autem, ale jen po svých. Pokud jdete ještě dále na konec vesnice, rozprostře se před vašimi zraky velmi zajímavý pohled na moře, okolní skály a kamenitou pláž, nad níž stojí dům, jehož majitel nabízí ubytování. Při dalším pokračování v chůzi byste došli dolní cestou ke hřbitovu, horní cestou k rozhledu a starému majáku. 

Znalci ostrova odtud vyrážejí na jedno- i vícedenní putování pustými místy severovýchodu Tenerife.

Doporučujeme sem jít kvůli neobyčejné atmosféře, kde na odlehlém místě s mořskými vlnami a sopečnými horami můžete podlehnout dojmu, že takhle nějak začíná konec světa. Víte, že dál k severovýchodu už žádná vesnice není. Při cestě zpátky do vsi zase nabydete jiný dojem - mnohým obyvatelům Igueste odlehlost a ticho vyhovují a ani jim nevadí, že se s nákupem či stavebním materiálem do některých domečků musí vláčet pěšky. 


Umístění

GPS souřadnice

28°31'26.973"N, 16°9'7.134"W

Adresa

Igueste de San Andrés
Santa Cruz de Tenerife 38005

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
30 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Santa Cruz, zastávky Intercambiador jeďte busem 945 směr Igueste a vystupte na konečné zastávce.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do Igueste a zaparkujte někde na okraji silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte do Igueste a zaparkujte někde na okraji silnice. Možná nenajdete místo. Jedinou možností, kde s vozem lze nabrat opačný směr, je točna linkových autobusů. 

Přístup pěšky

Jděte ke kostelu, v jehož blízkosti končí silnice, dál jděte místními úzkými ulicemi po značené stezce a vyberte si, které místo prohlásíte za vyhlídku. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu na kole na popisovanou lokalitu nedoporučujeme, bicykly musíte nechat ve vsi nebo je na vyhlídku vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka naní pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu