Arco de Tajao

Skalní most v lávových horninách na Tenerife


Ostrov Tenerife je celý tvořen vulkanickými horninami. Láva v geologické minulosti vytékala z mnoha kráterů. Její proudy končily často velmi daleko od místa, kde se dostala z hlubin země na povrch. 

To je i případ krajiny podél dálnice mezi Candelarií a letištěm Jih (Aeropuerto de Tenerife Sur). Lávové proudy světlých i tmavých barev dosahují až k oceánu a často se vzájemně překrývají. Krajina je v víceméně monotónní, mírně nakloněná k moři a jen místy ji přerušují hluboké rokle vytvořené vodní erozí. Jednu z takových roklí můžete navštívit u dálničního exitu 46. 

Hned u sjezdu se u silnice nachází pevná přírodní plocha se stánkem a občerstvením. Doporučujeme sjet až na dolní konec tohoto nikterak vzhledného "parkoviště" a sejít dolů do mělké rokle. 

Brzy sestoupíte k jedné z největších ozoruhodností ostrova, kterou je skalní most Arco de Tajao. Vznikl postupnou vodní erozí měkčích materiálů v jinak tvrdých horninách lávového proudu. Vyplavením měkčího "vnitřku" proudu se na zemském povrchu ocitla část lávové "krusty", která tvoří nádherný, asi 30 m dlouhý, křehce vypadající oblouk nebo chcete.li skalní most. 

Až v geologické budoucnosti eroze pokročí ještě dál, možná v boční stěně rokle vzniknou další skalní mosty, jak ostatně uvidíte v terénu nebo jak si prohlédnete v naší fotogalerii.

Většina turistů, kteří sem přijedou, se na přírodovědně zajímavém místě zdrží jen pár minut, protože kromě skal tady není v podstatě nic dalšího k prohlížení a slunce zde hodně pálí. 

V nedalekém menším středisku San Miguel de Tajao se můžete vykoupat na několika menších plážích anebo zakempovat na parkovišti vyhrazeném pro karavany. 


Umístění

GPS souřadnice

28°6'54.884"N, 16°28'21.696"W

Adresa

San Miguel de Tajao
Villa de Arico 38580

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
40 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pilíř skalního mostu je asi 30 m dlouhý.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na blízké dálnici mají v obou směrech v samostatném autobusovém zálivu zastávku linky 111 a 711 na trase Santa Cruz, Intercambiador - Costa Adeje, estación. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zastavte na přírodním parkovišti hned nad roklí se skalami. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zastavte na přírodním parkovišti v jeho horní části. Jízdou do dolní části byste mohli zničit podvozek. 

Přístup pěšky

Okolo skalního oblouku nevede žádná turistická trasa a v okolí není žádná jiná přírodní nebo kulturní zajímavost. Doporučujeme až na místo přijet autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

K lokalitě v podstatě nelze naplánovat cestu z nějakého sousedního města, protože k dálnici tady neexistuje alternativní  silnice, která by pobřeží a dálnici v celém průběhu kopírovala. 

Poznámky pro vozíčkáře

Od parkoviště ke skalnímu oblouku se vozíčkář nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu