Hotel Imperial ve Františkových Lázních

Honosná budova obklopená parkem

Kontaktní informace

+420 354 206 600
Oficiální stránky
info@imperialfrantiskovylazne.cz

Uprostřed parkové zeleně v centru Františkových Lázní stojí monumentální budova hotelu Imperial, která je významná hned z několika důvodů.

Prvním důvodem je poloha. Žádná jiná stavba ve městě nemá tak izolovanou a vyjímečnou lokalizaci jako právě Imperial. Umístění v centru parku dovolilo stavebníkům Thomasi a Rosině Wolfovým a architektu Gustavu Wiedermannovi realizovat objekt, který se nemusel příliš ohlížet na okolní zástavbu. Všechny ostatní domy ve městě jsou dostatečně daleko, takže izolovanost dala vyniknout všem prvkům neorensančního slohu i celkové hmotě stavby. Přesto Imperial do parku "zapadá", jako kdyby tam stál odjakživa a současně nepřevyšuje architekturou okolní domy, které jsou výtvarně pojaty v podstatě shodně. Zvně u Imperial můžeme například obdivovat nárožní rondely i střední rizality. 

Druhým důvodem je účel budovy. Imperial od počátku sloužil jako lázeňský hotel a patřil rodině Wolf-Streschnaků. R. 1951 připadl podniku Československé státní lázně, dnes jej opět jako lázeňský hotel provozuje společnost působící v lázeňství. Nikdy v historii se nestalo, že by se účel budovy změnil a jeho poslání degradovalo. 

Třetím důvodem je koncepce, podle níž byl hotel rekonstruován  r. 1927. Tehdy bylo postaveno poslední patro s velkou sloupovou lodžií. Autory byli Franz a Karl Proschovi z Františkových Lázní. Ať se nacházíte vně budovy či uvnitř, nijak zásadně si existenci nadstavby neuvědomíte. 

Kromě ní bylo v průběhu let realizováno několik drobných přístaveb, jako například litinová veranda, terasa u jižního průčelí a podzemní balneoprovoz. 

Centrálním prostorem uvnitř je obrovitá hala s monumentálním trojramenným schodištěm, která se otevírá až ke střeše s rozměrným světlíkem. Chodby v jednotlivých patrech obíhají o obvodu haly, dveře do pokojů vedou právě odtud. 

Luxusní vyznění interiérů je navozeno ornamentálním litinovým zábradlím, sloupy a pilastry a umělým světlým mramorem. V přízemí jsou umístěny kanceláře, jídelny s bohatě zdobenými štukovými stropy a další provozní místnosti. 

Lázeňští hosté si za vyšší standard ubytování pochopitelně poněkud více připlácejí. 

Hotel organizuje pro zájemce prohlídky, při nichž je možno vidět schodišťovou halu, část balneoprovozu i pokoje, kde zrovna není nikdo ubytován. 


Podle:

Vila Imperial, Karlovarský - SlavneVily.cz, 18. 8. 2023

lázeňský dům Imperial - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 18. 8. 2023



Umístění

GPS souřadnice

50°7'2.066"N, 12°21'17.668"E

Adresa

Dr. Pohoreckého 3
Františkovy Lázně 351 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Františkovy Lázně
Nadmořská výška
436 m.n.m.
Základní číselné údaje
Imperial byl postaven v l. 1878

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Františkovy Lázně. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ve Františkových Lázních je centrální zastávkou místo s názvem Františkovy Lázně, městské sady. Dostanete se sem z okolních obcí i měst, nejvíc spojů jezdí z Chebu, a to v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na několika místech, např. na Parkovišti jih (50°6'48.745"N, 12°20'55.631"E), neplacené stání můžete využít u železniční stanice (stav r. 2022). Hosté hotelu parkují před Imperialem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme Parkoviště jih. 

Přístup pěšky

Hotel snadno najdete v parku poblíž Isabeliny promenády. 

Příjezd na kole, parkování kol

Parkem lze na kole jet k hotelu. Buďte ohleduplní k pěším. 

Poznámky pro vozíčkáře

Budova je bezbariérová. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu