Kostel sv. Olgy ve Františkových Lázních

Pravoslavný chrám se zajímavou historií


Kostel sv. Olgy ve Františkových Lázních byl postaven v l. 1887 - 89 jako odraz nebývalého zájmu o léčení ve městě ze strany hostů pravoslavného vyznání z východní a jižní Evropy, hlavně z Ruska, Řecka, Srbska a Rumunska. 

Peníze na stavbu shromáždil Výbor pro postavení pravoslavného chrámu, který tvořili židovští lékaři v čele s Friedrichem Boschannem. Členové iniciativy si uvědomovali, jak jsou pro Františkovy Lázně důležití pacienti z pravoslavných zemí Evropy. Penězi přispívali právě pravoslavní klienti, ale i Němci. 

Kostel vyprojektoval Gustav Wiedermann, pozdější starosta města. Podobné jeho stavby v rusko-byzantském stylu jsou k vidění ještě v Karlových Varech (kostel sv. Petra a Pavla od r. 1897) a v Mariánských Lázních (kostel sv. Vladimíra od r. 1900). Autora za stavbu čekalo uznání nejvyšší. Dostal ruský řád sv. Anny a srbský řád sv. Sávy. Ten druhý mu dokonce srbský král Milan I. při návštěvě města předal osobně. Od té doby na počest královy manželky je jeden z městských pramenů po ní pojmenován - Natálie. 

Kostel je zděnou centrální stavbou, která má představenou věž krytou cibulovitou kupolí. Ta je ukončena polygonálním nástavcem, menší věžičky jsou v nárožích. Na východě ke čtvercové lodi přiléhá půkruhová apsida. 

V interiéru jsou stěny členěny pilastry a volně stojícícmi sloupy, které nesou oběžnou profilovanou římsu. Prostor je pozoruhodný bohatou výmalbou, např. 12 medailonů apoštolů, 4 evangelistů, holubicemi a geometrickými ornamenty. 

Prvním pravoslavným knězem v kostele byl v l. 1889 - 96 profesor Vladimir Ladinskij, který sem dojížděl z německého Weimaru. Ve správě kněží z tohoto města byl chrám i v pozdější době. Do r. 1945 se bohoslužby konaly jen v době lázeňské sezony, tj. na jaře a v létě. 

Od podzimu 1945 se na Chebsko a Ašsko stěhuje mnoho lidí pravoslavného vyznání, např. z východního Slovenska nebo volyňští Češi. Knězem byl v té době German Žegalov. Toho ale r. 1949 zajali Sověti, odvlekli do SSSR a odsodili za vlastizradu. 

Od 1. 9. 1949 až do r. 2013, tedy dlouhých 64 let, byl ve Františkových Lázních pravoslavným knězem Jan Křivka, který pocházel z Volyně a do Čech přišel přes Dukelský průsmyk s armádou generála Ludvíka Svobody. 

Kostel v současnosti patří Pravoslavné církvi v českých zemích a na Slovensku. Bohoslužby se konají v češtině a v církevněslovanském jazyce. 


Podle:

pravoslavný kostel sv. Olgy - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 21. 8. 2023

Naučná cedule u kostela sv. Olgy, prosinec 2022


Umístění

GPS souřadnice

50°7'17.022"N, 12°21'16.720"E

Adresa

Kollárova 8
Františkovy Lázně 351 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Františkovy Lázně
Nadmořská výška
477 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven v l. 1887-89.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Františkovy Lázně. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ve Františkových Lázních je centrální zastávkou místo s názvem Františkovy Lázně, městské sady. Dostanete se sem z okolních obcí i měst, nejvíc spojů jezdí z Chebu, a to v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na několika místech, např. na Parkovišti jih (50°6'48.745"N, 12°20'55.631"E), neplacené stání můžete využít u železniční stanice (stav r. 2022). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme Parkoviště jih.

Přístup pěšky

Kostel snadno najdete jižně od železniční stanice v ulici Kollárově. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kostel snadno najdete jižně od železniční stanice v ulici Kollárově. 

Poznámky pro vozíčkáře

Kostel není bezbariérový, má na straně vstupu schody. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu