Meteorologický sloup ve Františkových Lázních

Zajímavá technická památka v centru města


Někdy v 80. až 90. letech 20. století ráno hosta ve Františkových Lázních mohlo vypadat tak, že ona osoba se podívala na oblohu, pak do novin nebo na televizi na předpověď počasí a podle těchto informačních zdrojů si naplánovala den. Vyspělejší uživatelé rozhlasu poslouchali speciální ranní vysílání, v němž hlasatel diktoval souřadnice tlakových výší, níží a frontálních systémů. Z toho také bylo možno odvodit, jaké hosta čeká počasí. Pravděpodobnost, že se předpověď naplní, byla ale poněkud nižší než dnes. 

Uživatel internetu a majitel mobilu ve 20. letech 21. století to má ještě mnohem jednodušší, ale my se podíváme, jak zjišťovali meteorologické prvky lidé ve Františkových Lázních v 80. letech 19. století.

Dne 15. května 1882 místní Zkrášlovací spolek zprovoznil neobyčejnou novinku - meteorologický sloup, k němuž se klienti chodili dívat na hodnoty základních meteorologických veličin. Mohli si tak vcelku dobře dělat představu o tom, jaké počasí ve městě panuje. 

Sloup původně stál asi 50 metrů od současné lokalizace mezi domem čp. 16 a budovou Plynových lázní. Před stavbou lázeňské kolonády byl přesunut na nové místo. Protože chátral, nechalo ho město r. 2008 důkladně opravit, dnes září v plné kráse a je zajímavou technickou památkou. 

Co se na sloupu dozvíte?

Uvidíte údaje o extrémních hodnotách meteorologických prvků ve městě, např. o nejvyšších či nejnižších teplotách nebo o množství srážek nebo výši sněhové pokrývky. Můžete zjistit aktuální teplotu, hodnotu atmosférického tlaku a relativní vlhkosti vzduchu. Prohlédnete si větrnou růžici. 


Podle:

Informační tabule u sloupu, prosinec 2022



Umístění

GPS souřadnice

50°7'2.851"N, 12°21'7.341"E

Adresa

B. Němcové 116
Františkovy Lázně 351 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Františkovy Lázně
Nadmořská výška
435 m.n.m.
Základní číselné údaje
Meteorologický sloup byl dán do provozu r. 1882.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Františkovy Lázně. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ve Františkových Lázních je centrální zastávkou místo s názvem Františkovy Lázně, městské sady. Dostanete se sem z okolních obcí i měst, nejvíc spojů jezdí z Chebu, a to v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na několika místech, např. na Parkovišti jih (50°6'48.745"N, 12°20'55.631"E), neplacené stání můžete využít u železniční stanice (stav r. 2022). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme Parkoviště jih. 

Přístup pěšky

Centrem Františkových Lázní i v okolí si můžete naplánovat celou řadu vycházek spojenou např. s ochutnáváním pramenů. Vedou tady běžné turistické značky i místní značení. 

Příjezd na kole, parkování kol

Rovinatý terén ve městě je vhodný pro jízdu na kole. Na frekventovaných místech dejte pozor na pěší.

Poznámky pro vozíčkáře

Okolí sloupu je bezbariérové. Samotná stavbička ale stojí na podstavci, takže úplně zblízka si údaje na sloupu bez cizí pomoci neprohlédnete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu